Roditelji traže pravdu i 23 godine nakon masakra

TUZLA – Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca, na tuzlankoj Kapiji je obilježena 23. godišnjica masakra na tom mjestu.

Iako su od ubojstva 71 mlade osobe i ranjavanja više od njih 200 u tom masakru protekle 23 godine, za taj zločin, jedan od najvećih počinjenih nad civilima tijekom rata u BiH, do sada je osuđena samo jedna osoba, koja je i dalje na slobodi. Roditelji ubijenih te preživjeli s Kapije, tvrde da žele pravdu. Satisfakcija bi im bila, kako su kazali, da Novak Đukić, koji je pravosnažno osuđen za izdavanje naredbe za masakr, bude iza rešetaka. Đukić je, naime, pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao zapovjednik Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), 25. svibnja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, a u tom je napadu stradala tuzlanska mladost.

U veljači 2014., Đukić je pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u lipnju 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branitelj je nekoliko dana kasnije izvijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Bh. vlasti su više puta od tada tražile od Srbije da preuzme izvršenje presude Đukiću i da ga natjera da odsluži ostatak kazne, ali sud u Beogradu do danas nije odlučio po tom zahtjevu, što je razlogom ogorčenja roditelja ubijene djece.

DF: HDZ-ov ministar nepravde i Srbija štite zločinca Novaka Đukića

Ovim povodom DF ukazuje da je zločinac odgovoran za ovaj zločin, Novak Đukić, pod zaštitom Srbije, njene vlade i predsjednika Aleksandra Vučića.

“Srbija je zločincu Đukiću, koji je odgovoran za jedno od najvećih stradanja u povijesti Tuzle, ne samo pružila utočište, već i svu logistiku kako bi izbjegao izdržavanje kazne. Svima je jasno je pravosuđe u Srbiji u funkciji zaštite države Srbije od eventualnih presuda kojima bi se dokazalo da su njene produžene ruke bile cjelokupan glavni stožer Vojske RS-a, kao što je jasno da su ratu Đukića plaćali a sada ga štite. Međutim, nije samo Srbija kriva što je zločinac i ubojica tuzlanske mladosti na slobodi. Iako je Ministarstvo pravde BiH potpisalo protokol sa Srbijom, kojim se rješava tu problematiku, to Ministarstvo u tome cilju ne poduzima apsolutno ništa. Na čelu Ministarstva pravde nalazi se poslušni kadar HDZ-a i Dragana Čovića, Josip Grubeša. Potpuno smo svjesni da institucije BiH, u ovom konkretnom slučaju, neće poduzeti apsolutno ništa sve dok njima rukovodi Čovićev ministar nepravde. Sve dok Ministarstvom pravde rukovodi stranka osuđena za UZP,  “dragi Aco” i zločinac Đukić mogu mirno spavati“, navode iz DF-a.

2 thoughts on “Roditelji traže pravdu i 23 godine nakon masakra

 • svibanj 25, 2018 at 10:25 pm
  Permalink

  Fasiste stigla pravda.!! A sta je bilo sa vojnicima JNA regularne vojske koje ste pobili.?

  Reply
 • svibanj 25, 2018 at 11:43 pm
  Permalink

  Srebrenica je pravda za FASISTE!! Nazalost nije dovoljno.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *