Regionalni lideri sastaju se u Mostaru

Kako neslužbeno doznajemo, Čović će večeras organizirati i zajedničku večeru za sve visoke zvanice. Mostarski susret rijetka je prilika da se lideri regije nađu za istim stolom i razgovaraju o brojnim problemima koji opterećuju odnose zemalja i naroda u regiji.

U Mostar stižu državnici iz cijele regije – premijeri Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, te predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Vučić u Mostar stiže samo dan nakon predsjedničkih izbora u Srbiji.

Oni će u utorak prisustvovati otvaranju Mostarskog sajma, a danas poslijepodne će imati sastanke s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u njegovom uredu u Mostaru.

U Mostaru će boraviti i zamjenik kineskog ministra poljoprivrede Ću Dongju.

Sastanak s Vujanovićem predviđen je u 16 .00 sati, Dongjuom u 16.30 časova, a sa Plenkovićem u 17.00 sati. Posljednji sastanak je s Vučićem u 19 sati. Kako neslužbeno doznajemo, Čović će večeras organizirati i zajedničku večeru za sve visoke zvanice.

Mostarski susret rijetka je prilika da se lideri regije nađu za istim stolom i razgovaraju o brojnim problemima koji opterećuju odnose zemalja i naroda u regiji.

Poruke

Odnosi zemalja u regiji nisu dobri.  Nedavno smo svjedočili velikoj krizi u BiH zbog pokušaja pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije od strane bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Tonovi na relaciji Beograd – Zagreb također su često povišeni, a nije puno bolja situacija ni na relaciji Sarajevo – Zagreb.

Iz Mostara se očekuju pomirljive i ohrabrujuće poruke o važnosti suradnje i jačanju stabilnosti u regiji koja je preduvjet i ekonomskog razvoja.

Međutim, treba podsjetiti da prilikom svakog susreta poruke  budu pozitive, no čim okrenu leđa jedni drugima, priča se okrene, a situacija na terenu se ne mijenja.

I prošle godine sa Mostarskog sajma političari iz zemalja regije slali su jake i pozitivne poruke. Tada su premijer Srbije Aleksandar Vučić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dogovorili da ”zamjene cipele”. “Bošnjaci u srpske cipele, Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumjeli i zajednički gledati u budućnost”, Vučićeva je izjava koja je prošle godine ostala najupečatljivija.

No, umjesto stabilizacije, zadnjih godinu dana imali smo na sceni dizanje tenzija i zapaljivu retoriku koja je dovela do toga da u svjetskim medijima mogu pročitati analize kako je sigurnosna situacija na području zapadnog Balkana narušena, a ne isključuju ni mogućnost novih sukoba. Sve to brine građane, tako da su pomirljivi tonovi, makar bili i obične floskule, dobrodošli.

Podrška gospodarstvu

S Mostarskog sajma koji će u utorak u 11 sati otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković očekuje se podrška gospodarstvu. Na sajmu koji raje od 4. do 8. travnja sudjeluje više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja svijeta. U okviru sajma bit će održana i konferencija “Jedan pojas-jedan put” na kojoj će sudjelovati veleposlanici 16 zemalja istočne i jugoistočne Europe, te Kine i BiH.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *