Rebalansom budžeta do novih 7,6 miliona KM za liječenje osiguranika u ZDK

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), zbog većeg priliva sredstava, rebalansirao je svoj budžet za 2018. godinu za 7.600.000 KM ili za 4,4 posto više nego je bilo predviđeno planom.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji istakla direktorica ZZOZDK Mirzeta Subašić, rebalansirani budžet za ovu godinu, za koji su u ponedjeljak dobili i podršku Skupštine ZDK, iznosit će 181.559.300 KM. Sav iznos rebalansa bit će utrošen u zdravstvenu zaštitu na području tog kantona te za liječenje osiguranika u ustanovama izvan ZDK-a.

– Izmjene su izvršene za zdravstevnu zaštita u Kantonu iznosi šest miliona KM, za bolničko liječenje izvan Kantona 408.784 KM i konsultantsko specijalističke usluge izvan Kantona 383.324 KM te 50.000 KM za PET/CT dijagnostiku 50.000 KM- kazala je direktorica Subašić.

Ona je napomenula kako je Upravni odbor ZZOZDK donio odluku da u cjelosti refundira usluge PET/CT dijagnostike, koje pojedinačno koštaju od 1.500 do 1.700 KM.

Za refundaciju bolovanja osigurano je dodatnih 1.435.000 KM, a za zdravstvene usluge u Kantonu 312.000 KM, od čega je najznačajnije finansiranje portova za aplikaciju onkološke terapije, zatim setove za ligamentoplastiku, dijagnostiku usluge PCR, operaciju stražnjeg segmenta oka…

Između ostalog, ZZOZDK povećao je i broj besplatnih trakica za šećerne bolesnike sa 10 na 25 trakica, a za djeciu do 18 i studente do 26 godina finansirat će se nabavke inzulinskih pumpi…

Direktorica Subašić najavila je da će, usvajanjem Cjenovnika, od 21. septembra početi primjena nove Odluke o ortopedskim i drugim pomagalima, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka.

Na ovu je listu uvedeno 20 novih pomagala, a za 25 pomagala povoljniji su kriteriji za njihovo dobijanje.

– Osigurana su i nova sredstva za realizaciju ove odluke u iznosu od milion KM ili 22 posto više nego prošle godine. Ove će godine za ova pomagala biti izdvojeno ukupno 5,7 miliona KM – najavila je direktorica Subašić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *