Reaktor koji će omogućiti život na Mjesecu i Marsu

NASA je uspješno testirala novi nuklearni reaktor koji bi trebao osiguravati energiju za ljude koji jednog dana budu živjeli na Marsu. Uređaj nazvan ‘reaktor Kilopower’ testiran je od studenog do ožujka, piše Mirror.

“Sigurna, učinkovita i obilna energija biti će ključna za buduća robotska i ljudska istraživanja.Očekujem da će projekt Kilopower biti važan dio lunarne i marsovske energetske arhitekture kako se one budu razvijale”, rekao je Jim Reuter, suradnik na ovom projektu.

Kilopower je maleni, lagani fisijski sustav koji je u stanju pružati do 10 kW električne energije, dovoljno za nekoliko prosječnih kućanstava, konstantno najmanje 10 godina. NASA vjeruje da će reaktor biti idealan za Mjesec, gdje je teško prikupljati energiju iz sunčeve svjetlosti jer lunarne noći traju 14 zemaljskih dana.

Reaktor se testirao od studenog do ožujka u raznim okružanjimaFoto: nasa

Učinkovit fisijski proces

“Kilopower nam pruža mogućnost ostvarivanja misija koje zahtijevaju znatno više energije, te da istražujemo sjenovite kratere Mjeseca.”, rekao je Marc Gibson, vodeći inžinjer projekta. Dodao je da kako počnu slati astronaute na dugotrajnije misije na Mjesec, i druge planete, to će zahtijevati novu klasu energije koja nam dosada nije trebala.

Nedavno je testiranje imalo dva cilja – pokazati da sustav može stvarati elektricitet fisijom, te pokazati da je sustav stabilan i suguran u svakom okružju.

“Testiramo kompletni sustav”, naveo je Gibson, otkrivši kako su jako dobro upoznali reaktor, a ovaj je test dokazao da sustav radi upravo onako kako su ga projektirali da radi te bez obzira

kakvom su ga okružju izložili, reaktor radi vrlo dobro.

Još nije poznato kada NASA planira poslati sustav u svemir.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *