RASULO U HDZ-u: Sazrelo je vrijeme za uvođenje povjerenstava u Posavini, Središnoj Bosni, Livnu…

Prema procjenama objektivnih i dobro upućenih poznavatelja odnosa u HDZ-u BiH, pa i mnoštva uglednih članova stožerne stranke, posve je realno da hrvatske oporbene stranke, samo ako budu udružene i žestoko udare po brojnim kriminalnim ranama i promašajima HDZ-a BiH, na izborima u listopadu načmu moć prepotente i izbušene Čovićeve stranke i uzmu između jedne trećine pa do čak polovine hrvatskog biračkog tijela

Nikada HDZ BiH i njegov vođa, bestidno ovjenčan ulizivačkim, naručenim počasnim titulama, nisu bili omraženiji u hrvatskom puku kao zadnjih dana.

Hrvatska javnost je ogorčena skupim političkim promašajima, okretanju HDZ-a BiH ‘prijateljima’ Aci u Beogradu i Miletu u Banjoj Luci, ali i zabrinuta što prijateljske  zapadne zemlje sve više obilježavaju Dragana Čovića kao glavni kamen smutnje i generatora zastoja i teških svađa u BiH. Hrvate boli odlazak njhove djece u europske zemlje dok djeca visokih dužnosnika HDZ-a BiH u inozemstvo odlaze samo u diplomatske misije ili u prestižne turističke destinacije.

Kaos na terenu

Krimiogena klijentela, još uvijek vodeće hrvatske stranke, se otuđila od svog naroda, gramzljivo podebljava bankovne račune i čerupa nekretnine po Hrvatskoj, Beču, Londonu…

Svemoćni vožd se davno namirio, njemu jedino nije presušila glad za počasnim titulama  i to mu ovih dana njegovi podanici sa svih strana gadljivo priušćuju. I dok se Dragan Čović, na zgražavanje prave akademske elite, kiti akademskim, doktorskim, inženjerskim počasnim oreolima, bez ijednoga značajnoga i objavljenog znanstvenog ostvarenja, od javnosti perfidno krije rasulo u svojoj stranci. 

Anarhija, mržnja i svađe klanova oko preostalog plijena su raščerečili HDZ BiH kojeg su se počeli sramiti i sami osnivači te stranke u mnogim sredinama. Čović se pravi da je sve pod njegovom čvrstom šapom, međutim, nema nikakve dvojbe da je apsolutno sazrelo vrijeme za uvđenje prinudnih povjerenstava u mnogim županijskim, a poglavito u lokalnim organizacijama.

Pod tepih je nevješto gurnuto iživljavanje predsjednika Županijske organizacije HDZ-a  BiH u Posavini Đure Topića nad ministrom obrazovanja i kulture Mariom Pejićem, koji slovi za časnog i uglednog obiteljskog čovjeka i hadezeovca na tom području. Podsjećamo za novog ministra dekretom je postavljen Drago Kopić, a Skupština je imala samo zadaću da kao klimoglavci na dani znak podignu ruke i prihvati formalni prijedlog  premijera Marijana Klaića. Iako se to naprasno smaknuće ministra Pejića skriva bahatost   županijskoga stranačkog Čovićevog potrčka Đure Topića ostavlja traga i već je  podijelila Čovićeve pristaše na tom području.

U Središnoj Bosni je na djelu prava eskalacija svađa i podjela unutar ŽO HDZ BiH, ali i u nekim općinskim organizacijama. Svojevremeno prisiljavanje karizmatičnih Nikole  Grubešića i Mladena Ramljaka Mišurića da se pred bolesnim ambicijama i spletkama  Marinka Čavare, Zdenke Džambas, Lidije Bradare i drugih povuku s pozicija predsjednika i dopredsjednika Županijskog HDZ-a BiH ostavilo je kronične traume na tu stranku u Središnjoj Bosni. Oporavka nema na vidiku, dapače, Dnevni list doznaje iz vrlo pouzdanih izbora da će brutalna kazna za egzekutore i kreatore raspada sustava stići na listopadskim izborima a sama završnica na lokalnim izborima za dvije godine.  

Naš izvor tvrdi da bi Dragan Čović komotno mogao uvesti povjerenstva u nekoliko loklanih podružnica pa i u Županijskom odboru stranke gdje se vode pravi ratovi između zavađenih lokalnih frakcija.

U Kiseljaku Josip Kvasina i Lidija Bradara stalno podmeću klipove načelniku Ramljaku koji uživa ugled u narodu i suvereno upravlja nad nekoliko kurpnih gospodarskih projekata.

U Novom Travniku se Zdenka Džambas uspjela posvađati sa svim suradnicima, čelnicima drugih stranaka pa čak i s nekim svećenicima.

U Jajcu je Ivo Šimunović zbog političke arogancije i sumnjivih poslova izazvao nepovjerenje i ima problema s nekim hrvatskim ministrima u županijskoj Vladi u Travniku.

Otkako je Borjana Krišto, desna ruka Dragana Čovića, brutalno ‘smaknula’ Draška Dalića s pozicije županijskog  premijera i prinijela žrtvu Dodikovom SNSD-u, u Livanjskoj županiji je ugled HDZ-a BiH srozan do najmizernije razine.

Na tom području se već okupila eminentna intelektualna i financijska snaga, iz Livna, Tosmislavgrada i Kupresa, koja ima razrađen plan kako preoteti vlast od Čovićevih nesposobnih i agresivnih poslušnika. Zenički i sarajevski HDZ BiH kao da i ne postoje. Od  kako je stranački ‘grobar’, bivši  predsjednik Županijskoga odbora Sarajevo Anton Ril nagrađen veleposlaničkim mjestom u Kini, vjerojatno kao nagrada za zasluge na gušenju stranke, članovi HDZ-a BiH u glavnom gradu su se povukli u mišje rupe.

Mjesecima se im se ne čuje glas, ne iznose stajališta i ne traže rješavanje teških  problema, vjerojatno jer to ne smiju i jer moraju iseliti ako ‘imaju imalo mozga u glavi’.  U kadrovskim križaljkama ih nema niti u primislima iako u tom društvu itekako ima obrazovanih i poštenih osoba. Žepačka organizacija HDZ-a BiH ionako godinama djeluje kao zasebna stranačka oaza, ali i kao takva opterećena klanovskim mrcvarenjima.

Sve  ovo upućuje na posve drugačiji sliku stanja i rejtigna HDZ-a BiH u hrvatskom narodu od one lažne koju stvaraju čelnici te stranke.

Kako spriječiti krađu glasova?

Apsolutno ne stoji pamflet da HDZ BiH nema konkurenciju i da će Dragan Čović i njegova stranka opet pomesti sve na parlamenatrnim izborima. Prema objektivnim  analizama i mišljenjima brojnih analitičara pa i mnoštva sadašnjih i bivših uglednih članova HDZ-a BiH, sazrela je situacija i posve je realno da hrvatske oporbene stranke, samo ako budu pametne, udružene i odlučne da udare na brojna žarišta i ranjive strane  HDZ-a BiH, ozbiljno načmu prepotentnu i uljuljanu Čovićevu stranku i da joj 7. listopada  otkinu jednu trećinu pa čak i do polovine potencijalnog biračkog tijela.

Naravno, ako se  uspiju približiti glasačkim kutijama i barem djelimično obuzdati ustaljene krađe glasova.  Ako to sada ne urade, onda neće nikada. Narod je zasićen, razočaran, umoran od laži i obmana, svađa i krađa. Počeli su i branitelji vrijeđati stožernika i njegove trabante. Tako su nedavno na svetoga Juru u Derventi invalidi zviždali i urlali na Dragana Čovića, Josipa Jerkovića i Davora Čordaša zbog bestidnih podvala da su oni obnovili 5 tisuća povratničkih kuća. Toga će biti sve više.

Akademik, počasni doktor, počasni član inženjerskih udruga, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, trenutno suvereno ravna strankom od Posušja, preko Gruda, Širokog, Čapljine pa do zapadnog Mostara. Sve ostalo je na klimavim nogama.  

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

6 thoughts on “RASULO U HDZ-u: Sazrelo je vrijeme za uvođenje povjerenstava u Posavini, Središnoj Bosni, Livnu…

 • svibanj 23, 2018 at 3:44 pm
  Permalink

  Sve za boljitak hr.naroda…bih ucinila,da odu oni koji misle i rade samo za sebe,a ne za dpbro svakog covjeka! Zivim za pravdu i dobro !

  Reply
 • svibanj 23, 2018 at 6:22 pm
  Permalink

  To ce Covicev drug Dodik sve da sredi na obostrano zadovojstvo dva bradska naroda.

  Reply
 • svibanj 23, 2018 at 7:03 pm
  Permalink

  Sve ima svoj kraj, a naročito lopovi, plagijatori i UZP. Jeli tako Čoviću?

  Reply
 • svibanj 24, 2018 at 3:07 pm
  Permalink

  Zasto smeta saradnja Covica sa Srbima zar je to na stetu mira i stabilnosti?! Ocito Balijama i onima koji zele nestabilnost i nered to neodgovara.!! BIH je svakako naopaka protivpravna NATO drzava koja silom opstaje i neki misle da ce drugi i oni koji su napravili rat u SFRJ napraviti Bih funkcionalnom i normalnom.Nikada.!!

  Reply
  • svibanj 28, 2018 at 11:15 am
   Permalink

   Ako su Čović i Dodik, svi Srbi i Hrvati, onda se kolektivno odreknite Srbstva i Hrvatstva. Oslobađajte se, brzo, onih koji su profesionalni Srbi i Hrvati!

   Reply
 • svibanj 25, 2018 at 2:05 pm
  Permalink

  Roditelji,dignite glas protiv Covica,pa vidite sta radi.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *