Raspetljava se Agrokorov gordijski čvor u BiH?

Ramljak bi u četvrtak u Sarajevu trebao Zvizdiću i Šaroviću prezentirati plan za izlazak iz krize, odnosno na koji način opstati na bh. tržištu, zadržati radnike, isplatiti dobavljače te izmirivati obveze prema državi

SARAJEVO – Veliki problemi s kojima se suočio hrvatski koncern Agrokor uvelike su uzdrmali cijelu regiju, pa i našu zemlji, s obzirom kako ova kompanija uzima veliki dio “tržišnog kolača” te zapošljava značajan broj radnika u svim državama regije. I dok se u Republici Hrvatskoj imenovanjem povjerenika Vlade za Agrokor polako počinje “gasiti požar” u BiH i regiji i dalje vlada velika neizvjesnost te su nedavno resorni ministri zemalja okruženja održali sastanak kako bio definirali sljedeće poteze.

Kao možda i prvi korak u rasvjetljavanju cijele situacije u BiH trebao bi biti četvrtak kada će vladin povjerenik Ante Ramljak predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću u Sarajevu prezentirati plan za izlazak iz krize, odnosno na koji način opstati na bh. tržištu, zadržati radnike, isplatiti dobavljače te izmirivati obveze prema državi.

Isplata dobavljačima

Podsjetimo, predstavnici svih razina bh. vlasti već su održali sastanke s tvrtkama kćerima Agrokora u BiH te su izražavali zabrinutost zbog mogućeg odljeva kapitala iz BiH kako bi se pokrili dugovi Agrokora u Hrvatskoj.

Upravo zbog toga očekuje se da Ramljak iz prve ruke obavijesti bh. stranu o planovima za budućnost Agrokorovih tvrtki u BiH koje osiguravaju radna mjesta za više od pet tisuća zaposlenih. Naime, nositelj poslovnih aktivnosti Agrokora u BiH je trgovinski lanac Konzum koji posluje kao samostalna tvrtka u našoj zemlji. U dosadašnjim razgovorima o mogućim posljedicama krize u Agrokoru ispostavilo se kako su dugovanja prema dobavljačima s područja BiH trenutačno na razini od oko 130 milijuna maraka. Uz to treba jasno kazati kako Agrokorove tvrtke u BiH nisu opterećene kreditima i stabilno posluju a dobavljači su iskazali interes za nastavak suradnje uz uvjet da im se pruže jamstva za redovito plaćanje isporučene robe.

Povratak Mercatora?

Ono što je također posljednjih dana itekako aktualno kada je priča oko Agrokora u pitanju jesu i razgovori o mogućem Mercatorovom preuzimanju Konzuma u BiH, koji su u tijeku. Međutim, kako prenose slovenski mediji, konačnog rješenja još uvijek nema. Kako su kazali iz Mercatora, u središtu razgovora su prije svega veliki centri koji su u vrijeme rada pod robnom markom Mercator bili uspješni. U ponovnom upravljanju trgovinama u BiH, u Mercatoru vide mogućnosti za daljnji razvoj tvrtke.

Šarović na pitanje oko eventualnog povratka Mercatora na bh. tržište kaže kako prvo treba vidjeti koje će poteze da vuče slovenska vlada.

– Mislim kako je to još daleko, čeka se prestrukturiranje Agrokora koje će biti dirigirano ili projektirano iz središnjice Agrokora. Za sada se pažnja više usmjerava na kontrolu financijskih tijekova, ali i na stabilizaciju prilika u kompanijama. U svakoj od zemalja regije prati se eventualno osipanje radnih mjesta, prati se isplata dobavljačima jer su dugovi ogromni u svakoj zemlji, kazao je Šarović.

Piše: D. Bradvica, Hina, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *