RASPAD: Petrović izbačen iz SDS-a, Bjelica poziva čelništvo stranke da odstupi

Bratoubilački rat koji je u Srpskoj demokratskoj stranci krenuo i prije izbora nastavlja se više ne iz dana u dan, nego iz sata u sat, pa nakon što je dobojski ogranak stranke dao podršku Dodikovom SNSD-u tamošnji gradonačelnik Obren Petrović izbačen je iz stranke.

Stranka se našla u situaciju u kojoj niti jedna situacija nije “win-win”, nego obje “lose-lose” – ukoliko ne izbace članove dobojskog ogranka pokazati će da u stranci vlada anarhija, a ukoliko ih izbace ostaje bez važnih ljudi (gradonačelnika, zamjenika državnog ministra…).

Uz to, rukovodstvo SDS-a još nije reklo službeno “ne” koaliciji s SNSD-om, a zbog nejasnog stava i mnogi drugi ogranci ove stranke najavljuju vlastite akcije i suradnju s Dodikom,  a među njima se spominju neka “jaka imena” poput Mirka Šarovića ili Sonje Karadžić Jovičević. I tu se SDS nalazi na prekretnici – hoće li ipak ići u entitetsku i državni vlast, dobiti pozicije i poluge moći ali ipak biti u debeloj sjeni SNSD-a, ili će ostati oporba i održati svoju dosadašnju politiku, ali ostati bez dobrog dijela članstva?

 Stavovi Govedarice

– S obzirom na stavove iznesene u javnosti, a koji nisu u skladu sa zvaničnom politikom SDS-a, Obren Petrović više nije član stranke iz čijeg je članstva izbrisan, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik stranke. Nije nevažno spomenuti kako je SDS u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dobio ukupno tri mandata, a jedan od njih je upravo Petrovićev.

Iz te stranke je priopćeno kako je Govedarica pozvao odgovorne i poštene članove i simpatizere SDS-a u Doboju da se što prije organiziraju i sačuvaju stranku “od mešetara i trgovaca”.

– SDS u Doboju ne smije izgubiti na težini i treba se vrati onoj politici i putu koji je vodio pokojni Branislav Garić. Zajedno ćemo prebroditi i ove teške dane tako što nećemo dozvoliti da nas neodgovorni pojedinci jeftino prodaju i izručuju onima koji hoće da SDS nestane, naveo je Govedarica. Istakao je kako će se organi stranke uskoro izjasniti o svim otvorenim pitanjima i da će SDS iz ovoga, kako se navodi, izaći zajedno, čvršći i jači, bez obzira na odlazak pojedinaca kojima očito i nije bilo mjesto u SDS-u.

– SDS, baš kao i RS, mora se očistiti od korumpiranih pojedinaca čiji je jedini interes da što više gomilaju osobno bogatstvo i to sve pod plaštom zaštite RS-a i srpskog naroda, upozorava Govedarica.

 Poziv na odstupanje

A kako će stanje u stranci biti sve turbulentnije i turbulentnije, kakvu god ovi odluku donijeli, jasno je i nakon jučerašnjih izjava jednog od najutjecajnijih članova i člana Glavnog odbora SDS-a Milovana Bjelice koji je jasno i nedvosmisleno kazao da kompletno rukovodstvo SDS-a treba podnijeti ostavku zbog loših izbornih rezultata na proteklim općim izborima. Bjelica je ocijenio kako GO SDS-a treba preuzeti organizaciju provođenja unutarstranačkih izbora i voditi aktivnosti iz svoje nadležnosti i one koje se tiču implementacije izbornih rezultata. Ponovio je svoj raniji stav kako ova SDS treba razgovarati sa svim političkim strankama o eventualnoj suradnji.

Napetosti unutar SDS-a sigurno neće nestati same od sebe te je samo pitanje koliko se “ranjena” stranka izaći iz svega. Ukoliko Govedarica i rukovodstvo uspje zadržati vlast u stranci, pokazati će kako drže “uzde”, ali pitanje je na koliko će zastupnika u NS RS i Parlamentarnoj skupštini BiH spasti SDS, a ukoliko Govedarica i “njegova ekipa” odu s čela stranke pitanje je tko će ju preuzeti, kojim smjerom voditi i s kim koalirati.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *