Ramska šljiva jedan od najvećih brendova općine Prozor-Rama (FOTO)

Općina Prozor-Rama godišnje uloži 200 tisuća maraka za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji

Dvodnevni sajam poljoprivrede, prehrane i turizma Dani šljive Prozor-Rama 2018.  uspješno je završen u toj općini. Okupio je ove godine rekordan broj izlagača, njih više od stotinu, a završen je sinoć dodjelom priznanja najboljima.

A izlagači ove godine stižu iz svih sredina, neki i prvi put. Izlagači ljekovitog bilja, supružnici, iz stotinjak kilometara udaljenog Stoca kažu da je ovo njihov prvi dolazak na sajam u Prozoru, a da ljekovito bilje i druge narodne pripravke za kućno liječenje prikupljaju na brdima oko grada. Ističu da se ljekovite trave daju prodati, inače se ne bi time ni bavili, a što je slučaj već 12 godina. Uz rekordan broj izlagača novitet je ove godine i partner sajma – prijateljski Grad Vrlika iz Republike Hrvatske.

Prekogranična suradnja

Gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, koji je s domaćinom Jozom Ivančevićem otvorio sajam, istaknuo je da je izrazito zadovoljan kvalitetom i masovnošću Sajma, a osobito suradnjom Vrlike i Općine Prozor-Rama na projektima prekogranične suradnje. Podsjetio je na brojne projekte koje su prijateljski gradovi implementirali, najavivši i nove, a koji se tiču smještajnih kapaciteta na Ramskom jezeru. On i načelnik Ivančević izmijenili su i prikladne darove te posve prikladno za otvaranja nazdravili šljivovicom. Cilj sajma je promovirati i potaknuti domaću proizvodnju, osobito šljivu.

„Ramska šljiva je jedan od najvećih brendova općine Prozor-Rama, pa potom i proizvod – ramska rakija. Nažalost, autohtona ramska šljiva požegača tiho izumire zbog bolesti –virusa „šarke“, pa sa ekspertnim timovima nastojimo ustanoviti koja bi to druga vrsta šljive bila otpornija da bi krenuli sa zasađivanjem, a što Općina subvencionira“, dodao je Ivančević.

[envira-gallery id=”88532″]

Općina Prozor-Rama godišnje uloži 200 tisuća maraka za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, od čega znatan postotak odlazi upravo za revitalizaciju nasada šljive. Provodi se projekt obnove šljivika, jer žele da Rama zadrži ime kraja sa dobrom šljivom i dobrom rakijom od šljive.

„Mi u općini Prozor-Rama stalno pokazujemo kako želimo poboljšati poslovni ambijent i to smo postavili kao svoju stalnu zadaću. Jedna od aktivnosti je i Sajam „Dani šljive“. Smatram da općina Prozor-Rama ima izvrsne mogućnosti i za proizvodnju zdrave hrane i za turizam oslonjen na taj oblik ponude. Samo treba biti malo otvoreniji, treba to znati pokazati svijetu“, kazao je načelnik prigodom otvaranja.

Tradicija

Pomoćnik načelnika Josip Juričić izjavio je da su ponosni što su 13. put za redom uspjeli organizirati Sajam šljive, što u maloj sredini poput Prozor-Rame nije jednostavna stvar.

„Trudimo se da na taj način ohrabrimo lokalne proizvođače i djelatnike u turizmu da predstavljaju svoje proizvode i prave jedan iskorak u pravcu traženja tržišta“, ispričao je Juričić.  Sajam šljive izrasta u manifestaciju koja postaje tradicija u Prozor-Rami, te je na njemu svake godine sve više izlagača, a ponuda raznovrsnija. P. K.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *