RADONČIĆ NAKON ŠTO JE OSLOBOĐEN: ‘Željeli su da se mi politički eliminiramo’ (VIDEO)

Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostupanjskom presudom oslobodio krivice Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića, koji su optuženi za ometanje rada pravosuđa, zastrašivanje i uticaj na svjedoka.

Državni sud oslobodio je Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića krivice za ometanje rada pravosuđa.

Radončić je oslobođen krivnje da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

Presudom je Hadžijahić, uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da pokušao saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao uticati da se zatvori.

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je rekla da je TužiteljstvoBiH propustilo da precizno i jasno navede koja su djela optuženima konkretno stavljena na teret, a Sud iz provedenih dokaza nije našao da se radi o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu uticajem.

– Sud nije našao ni obilježje srodnih krivičnih djela – istakla je Mašović i dodala da Tužilaštvo BiH svoje uporište zasniva na pretpostavkama, javlja BIRN BiH.

Radončić se nakon izricanja presude kratko obratio medijima, kazavši da se “dogodilo ono što je tvrdio od početka”.

“Dogodilo se ono što smo tvrdili, da smo nevini i da smo žrtva porodično monitrane optužnice. Jako mi je drago da smo dokazali da nema elemenata za naš krivični progon, da se u fer postupku dokazalo da nema nijednog dokaza osim želje da se mi politički eliminiramo”, kazao je Radončić i dodao:

“Mislim da je ovo velika pobjeda, ne mene, nego građana BiH koji shvataju da neovisan sud ima snage, hrabrosti, profesionalizma da jednako tretira Tužiteljstvo i obranu i da donese pravičnu presudu”, poručio je.

Suđenje Radončiću i ostalima počelo je u ožujku 2016. godine.

U završnim riječima Državno tužiteljstvo je zatražilo da se Radončić, Dautbašić, Šahman i Hadžijahić proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, dok su odbrane tražile izricanje oslobađajuće presude.

Azra Sarić je s imovinsko-pravnih zahtjevom upućena na parnicu, a optuženi su oslobođeni naknade troškova psotupka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *