Radnici Aluminija održali štrajk upozorenja

Radnici Aluminija d.d. Mostar održali su u srijedu jednosatni štrajk upozorenja kako bi još jednom skrenuli pozornost na tešku situaciju u tom poduzeću.

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romea Biokšića, razlozi obustave proizvodnje su neuplata doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, neisplata plaće i kreditnih obaveza sukladno sporazumu između Uprave i Sindikata, nedonošenje pravilnika o plaćama, kao i pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta te opća problematika Društva.

Napomenuo je kako su razgovarali s direktorom Društva te da imaju neka obećanja vezana za isplatu plaća za deseti mjesec, ali da o svemu navedenom zvanično nisu postigli nikakav dogovor.

– Skrenuli smo pozornost i vlasnicima Društva vezano za stanje u kojem se ono nalazi i zatražili da se pod hitno poduzmu neki koraci ka spašavanju tvornice, što se najviše odnosi na opskrbu i cijenu električne energije – navodi Biokšić.

Dodao je kako će jednosatni štrajkovi upozorenja biti održani i u četvrtak i petak te da će nakon toga biti donijeta odluka o daljnjim koracima.

– Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune, narednog tjedna održat ćemo vanrednu Skupštinu Sindikata gdje ćemo donijeti odluku o našim daljnjim aktivnostima – poručio je Biokšić.

Nekada jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog, kako kažu u Aluminiju, visoke cijene električne energije i sirovine, a dug Aluminija, koji zapošljava 900 djelatnika, iznosi 344 milijuna maraka.

Vlada FBiH vlasnik je 44 posto dionica Aluminija, 44 posto dionica je u vlasništvu malih dioničara, dok 12 posto udjela ima Vlada Republike Hrvatske. Aluminij zapošljava 900 djelatnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *