Putin u Ankari s Erdoganom razgovarao o Siriji i referendumu Kurda

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, je u predsjedničkoj palači uz najviše državne počasti dočekao u četvrtak predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je stigao u posjetu Ankari.

Erdogan je na konferenciji za medije poslije sastanka u četiri oka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom kao i poslije sastanka s delegacijama rekao da su razgovarali o bilateralnim odnosima kao i o pitanjima regije te dodao da su osnova bilateralnih odnosa turizam i trgovina, oblasti u kojima je u prvih sedam mjeseci tekuće godine zabilježen veliki rast. Naglasio je da će manje poteškoće na polju realizacije Turskog toka i nuklearne centrale Akkuyu biti ubrzo prevaziđene.

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, izjavio da su Turska i Rusija suglasni po pitanju teritorijalnog integriteta Iraka ali i Sirije. Naglašavajući da je Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka i pored svih upozorenja u ponedjeljak ipak održala nelegalni referendum, Erdogan je upozorio da treba spriječiti još veće greške.

Novinarima je rekao da je s Putinom razgovarao o nastavku nemira u regiji za koju je proglašeno primirje u Idlibu te dodao da su suglasni da sirijsku krizu treba riješiti političkim putem.

Vladimir Putin je rekao da su iskreno razgovarali o bilateralnim odnosima i o pitanju Sirije, a također je napomenuo da su komentirali stanje do koga se došlo na 6. sastanku o Siriji koji je početkom mjeseca održan u Astani. Putin je dodao da su razgovarali o poteškoćama koje se dešavaju u regiji koja je pod primirjem kao i da su razgovarali o eventualnim rješenjima za taj problem.

Putin je po pitanju referenduma kurdske uprave na sjeveru Iraka rekao da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova još prije izjavilo “Mi smo vezani za irački integritet”.

Putin je naglasio da je u prvih sedam mjeseci tekuće godine trgovina ovih dviju zemalja značajno porasla i da je broj turista koji su se odlučili doći u Tursku povećan 11 puta što prelazi cifru od 2,5 milijuna turista, prenosi Fena TRT.

Ruski lider je po drugi put u Turskoj od kako su narušeni odnosi između Ankare i Moskve zbog rušenja ruskog aviona od strane turskih F-16 aviona, izglađeni i kada je Rusija iskazala podršku Turskoj povodom neuspjelog pokušaja puča.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *