Propuštena europska prilika BiH

Prije dva desetljeća, u lipnju 1998., Ministarsko vijeće EU, na zasjedanju održanom u Luxemburgu, donijelo je posebnu deklaraciju o mjestu BiH u Europi, kojom se nastojalo ohrabriti napore za ispunjavanja traženih uvjeta za prijam.

Deklaracijom o posebnim odnosima EU s BiH, te formiranjem Konzultativne radne skupine (CommonTaskForce), otpočeo je, makar se to službeno nije odlučilo niti se tako zvao, proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, što je označeno velikim uspjehom vanjske politike BiH.

Primjera radi, na jednom od sastanaka Radne skupine (CTF-a), izrađen je prijedlog ugovora o promicanju i zaštiti direktnih inozemnih investicija sa svim zemljama članicama. Otpočeo je proces harmoniziranja zakonodavstva između dva bh-entiteta, zasnovane na načelima Bijele knjige EU, dok su sve institucije Bosne i Hercegovine uključene u proces preuzima­nja znanja (acquiscommunautaire) i usklađivanja legislative, organizacije i prakse EU.

Donesena je strategija industrijske i ekonomske reforme BiH za srednjoročno razdoblje, kao i mjere u cilju prilagođavanja unutarnjeg tržišta u BiH s pravnim sustavom u EU. Značajan dio aktivnosti odvijao se i na uspostavi institucija, s prioritetom na zajedničke institucije na razini BiH, posebno pravosudne. Prihvaćanjem ovog novog koncepta za BiH, pribli­žavanje Bosne i Hercegovine europskoj inte­graciji planiralo se skratiti za nekoliko godina. BiH je tada imala bolju političku poziciju od Hrvatske, koja je, kao što je poznato od 2013. godine postala zemlja članica EU.

Kako je vrijeme pokazalo, bila je to još jedna neiskorištena prilika. Dva desetljeća kasnije slavi se, kao veliki uspjeh, i predavanje odgovora na uobičajena testna pitanja (BiH je na njih odgovarala 14 mjeseci, a Srbija – za 45 radnih dana), kako bi EK mogla eventualno otvoriti pregovore o članstvu. Što bi mogla postati tek negdje iza 2030. godine, kao posljednja u regiji, zajedno s Kosovom, koje još jedan dio članica EU –  nije niti priznao.

Piše: Ante Razum

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *