Projekti iz turizma kao vodeća razvojna šansa regije

Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća poslovno-investicijska konferencija Jugoistočne Evrope, kreirana kao platforma za poslovno umrežavanje sa jedinstvenim ciljem ekonomskog razvoja regije, ove godine poseban akcent stavlja na promociju turizma i iskorištavanja novih potencijala u ovoj privrednoj oblasti koja posljednjih decenija bilježi sve značajniji rast.

Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća poslovno-investicijska konferencija Jugoistočne Evrope, kreirana kao platforma za poslovno umrežavanje sa jedinstvenim ciljem ekonomskog razvoja regije, ove godine poseban akcent stavlja na promociju turizma i iskorištavanja novih potencijala u ovoj privrednoj oblasti koja posljednjih decenija bilježi sve značajniji rast.

Projekti iz oblasti turizma

Drugog dana Foruma, 26. aprila u hotelu Hills u Sarajevu učesnicima će biti predstavljeno preko 60 projekata iz oblasti turizma. Prijavljeni projekti dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regije i većina ih se odnosi na izgradnju infrastrukturnih sadržaja za potrebe turističke industrije. U projektima su, među ostalim predstavljene ideje za izgradnju etno sela, luksuznih hotela visoke kategorije, SPA centara, bungalova, seoskog turizma, skijališta, šetališta, kupališta na Vlašiću, Bjelašnici, Sutjesci, Jahorini, Bratuncu, Kupresu, Sarajevu, Drvaru, Višegradu, Bihaću, Čapljini, Bužimu, Kostajnici, Tešnju , Neumu. Značajan dio turističke ponude BiH osim gradova i njihovih  kulturno-historijskih znamenitosti, predstavljaju različite turističke ponude vezane za rijeke, jezera, more i močvarna staništa, odnosno nacionalne parkove. Projekti su dostupni i putem on-line platforme na stranici sarajevobusinessforum.com registriranim  učesnicima i investitorima. Također, ove godine organizatori Sarajevo Business Foruma, BBI banka,  osmislili su novu  on-line platformu za dogovaranje B2B – poslovnih sastanaka domaćih i stranih gospodarstvenika. Osim toga, vlasnici projekata imaju mogućnost da posredstvom B2B deska dogovore razgovore i predstavljanje svojih projekata neposredno stranim investitorima na samom Forumu 26. aprila. Uz prezentaciju projekata bit će organizovana i panel diskusija na temu “Turizam kao vodeća razvojna šansa regiona Jugoistočne Evrope – Tourism as a Rapid Growth Opportunity for SEE” na kojem će, osim promocije regije kao atraktivne turističke destinacije, biti govora i o značaju zajedničkog nastupa u kreiranju turističkih projekata i ponuda kao i njihove međusobne suradnje, biti identificirani najbrže rastuće turistički podsektori te predstavljene mogućnosti novih ulaganja u turističku infrastrukturu.

Prezentacija gradonačelnika Sarajeva

Uvodnu prezentaciju održat će gradonačelnik Sarajava Abdulah Skaka, a moderator panela bit će Branislav Miletić, partner i direktor beogradske kancelarije Horwath HTL, vodeće konsalting kompanije u oblastima turizma i hoteljerstva u svijetu. Na panelu se očekuje učešće i g. Jawad Yousuf Alhawaja, predsjednik grupe Al Hawaj i predsjednika Bosanskohercegovačko-bahreinskog društva iz Kraljevine Bahrein, Takahiko Makina, savjetnika  za regionalni turizam u Japanskoj agenciji za međunarodnu suradnju – JICA, Snježane Derviškadić, voditeljice Projekta za turizam pri Vijeću za regionalnu suradnju – RCC, Bernharda Wodla, regionalnog menadžera za Jugoistočnu Evropu avio kompanije Lufthansa iz Njemačke, Vedrane Likan, partnerice i izvršne direktorice Colliers Internationala za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Dolazak na SBF 2018 potvrdili su brojni  politički i biznis lideri iz svijeta i regije, vodeći ljudi nekih od najvećih svjetskih grupacija, te državni investicijski fondovi iz:  Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Omana, Malezije i drugi. Inače, turizam u Bosni i Hercegovini je jedan od najbrže rastućih sektora koji čini važan dio u našoj ekonomiji. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije BiH nalazi se u vrhu ljestvice  po porastu broja turista. Godišnja stopa rasta broja turista u posljednjih nekoliko godina je 20 posto. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku broj dolazaka turista u veljači 2018. godine iznosio je 38.320 što je za 16,3% više u odnosu na veljaču 2017. godine, Učešće domaćih turista je 39,2%, a stranih turista 60,8%. Ukupan broj noćenja turista u veljači 2018. godine iznosio je 73.348 što je za 19,3% više u odnosu na veljaču 2017. godine.  Rezultat navedenih kretanja doveo je i do značajnog porasta prihoda od turizma koji daje veliki doprinos bosanskohercegovačkoj ekonomiji, te uz povećani godišnji rast dolazaka turista zabilježeno je brže širenje usluga u tom sektoru. Podsjećamo, značajan broj investitora već je prepoznao turističke potencijale regije Jugoistočne Evrope, koji je prema stopi turističkog rasta jedna od top 10 turističkih destinacija u svijetu te su svoje biznise pokrenuli upravo u okviru ove gospodarske grane. Prijave za 9. Sarajevo Business Forum otvorene su do 23. travnja, a vrše se isključivo on-line putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *