Proglašeno izvanredno stanje u Tripoliju

Vlada Libije koju priznaju Ujedinjene nacije proglasila je izvanredno stanje u Tripoliju i okolini zbog napada u kojima je ubijeno 39 osoba, uključujući i civile.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da je povrijeđeno 96 osoba, prenosi AP.

Borbe su počele prošlog tjedna između naoružanih grupa iz Tripolija s drugim naoružanim grupama iz jednog mjesta južno od libijske prijestolnice.

U priopćenju koje je izdala Vlada, sukobljene strane se pozivaju da prestanu sa sukobima i da poštuju dogovoreno primirje.

Međunarodna humanitarna organizacija ‘Liječnici bez granica’ prethodno je priopćila da su borbe između rivalskih milicija koje se bore za vlast u Libiji ugrozile živote ljudi koji su zarobljeni u tim oblastima.

U priopćenju se dodaje da su sukobi ugrozili živote lokalnih stanovnika, kao i oko 8.000 izbjeglica, azilanata i migranata u prihvatnim centrima u Tripoliju.

Libija je od izbijanja pobune 2011. godine upala u kaos, piše agencija i podsjeća da je tada svrgnut, a zatim i ubijen dugogodišnji lider te zemlje Muammar Gaddafi.

Od tada zemljom upravljaju dvije suprotstavljene vlade, jedna sa sjedištem u Tripoliju, a druga na istoku Libije.

Obje vlade imaju podršku brojnih naoružanih grupa, koje imaju stvarnu vlast na terenu, navodi Al Jazeera.

POBJEGLO 400 ZATVORENIKA

Oko 400 zatvorenika uspjelo je u nedjelju pobjeći iz zatvora u predgrađu Tripolija, objavila je policija. ‘Zatvorenici su uspjeli probiti vrata i pobjeći’ nakon nereda do kojih je došlo u blizini zatvora Ain Zara između suprotstavljenih naoružanih skupina, kazala je policija. Čuvari ih nisu uspjeli zaustaviti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *