Procjena sigurnosti članova SIP-a s obzirom na brojne prijetnje

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH odbacili je  kao neosnovan prigovor Saveza za pobjedu (SzP) u postupku utvrđivanja odgovornosti za kršenje izborne tišine kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika.

SzP je dostavio CIK-u 7. listopada  prigovor na kršenje Izbornog zakona u vezi sa Dodikovim intervjuom za Sputnjik.

SNSD i Dodik su u izjašnjenju negirali bilo kakvu odgovornost za to što je Sputnjik razgovor emitirao u vrijeme izborne tišine koja, prema Izbornom zakonu BiH, počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i okončava se po njihovom zatvaranju.

SIP je ocijenio da politički subjekt ne može utjecati na to kada će mediji objaviti neku informaciju i odbio prigovor SzP-a.

Na jučerašnjoj sjednici SIP je odbacio pet zahtjeva za ponovljeno brojanje na određenom broju biračkih mjesta, ističući da su preuranjeni i da su ih podnijeli neovlašteni subjekti.

Ukupno je do sada odbijeno tridesetak zahtjeva za ponovljeno brojanje.

SIP je prihvatio inicijativu člana Komisije Suada Arnautovića da se ova institucija javno izjasni u vezi sa velikim brojem optužbi na račun njenog rada u tijeku izbornog procesa.

Usvojen je zaključak da se sigurnosnim agencijama u BiH uputi dopis u kojem će biti zatražena procjena sigurnosti članova SIP-a s obzirom na brojne prijetnje koje su im upućene.

Iz SIP-a su naglasili i kako odluke donose samo i isključivo na osnovu činjenica i dokaza, a ne na osnovu populističkih izjava nekompetentnih pojedinaca.

„Pozivamo sve aktere u izbornom procesu da činjenice i dokaze o eventualnom kršenju zakona dostave nadležnim institucijama“, navodi se u priopćenju te upozorava kako

je u javnosti već mjesecima, a ovih dana pojačano, prisutna nezapamćena propaganda „koja ima za cilj dezinformiranje javnosti, zastrašivanje institucija koje provode zakone, rušenje ugleda domaćih institucija i međunarodnih organizacija, pa i ugrožavanje fizičke sigurnosti članova SIP-a BiH“.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *