Probrana mostarska publika uživala u koncertu Yoko Nishii (FOTO)

Mostar je divan grad i ovdje se izuzetno lijepo osjećam. Sasvim spontano i začuđujuće brzo sam uspostavila komunikaciju sa gledalištem što me je dodatno inspiriralo za muziciranje, kazala je Yoko Nishii

Gostovanje japanske umjetnice Yoko Nishii izazvalo je veliko zanimanje među poklonicima ozbiljne glazbe u Mostaru.

Probrana mostarska publika, od koje su najveći broj činili glazbenici, kompozitori, članovi  zborova i mladi polaznici Glazbene škole Ivan pl. Zajc te njihovi nastavnici, pažljivo i s velikom dozom uživanja pratili su koncert japanske pijanistkinje koja je pokazala raskošan talent i virtuozitet.

Činjenica da je pobjednica ili finalistica brojnih međunarodnih natjecanja dodatno je uticala na još veći odziv publike.  Nastupala je u Hrvatskoj kao korepetitorica, i u komornim sastavima na 46 solističkih recitala u 24 grada. Pored hrvatske bilježi nastupe u Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj i naravno u rodnom Japanu. U njenoj bogatoj biografiji stoji da je surađivala sa zagrebačkom filharmonijom i Kubanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom.

Program

Na programu su bila djela Johana Sebastijana Bacha (Chaconne in D Minor, Franca Liszta (Liebestraume No.3, Mephisto Waltz No. 1), Kosaku Yamade (Karatachi-no-Hana/The flowers of the orange jasmine trees), Dore Pejačević (Cvjetni vrtlog op. 45), Božidara Kunca ( Nokturno in F sharp minor op. 32-1), Živka Ključe (Tema s varijacijama) i S. Rachmaninoff (3 Preludes).

U obračanji dr.sc. fra Andrija Nikić je između ostalog akcentirao:

„Yoko Nishii na najbolji način predstavlja Japan, zbog obrazovanja stečenog u svojoj zemlji. Četiri godine studija na Akademiji završila je za dvije godine. Tijekom nekoliko godina detaljno je proučila opus hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Koncert je organiziran u povodu 130. godišnjice rođenja Dore Pejačević, aristokratinje iz obitelji dvojice hrvatskih banova, prve žene skladateljice u Hrvatskoj, koja je postavila temelje hrvatskoj komornoj i koncertnoj skladbi, inače autorici 58 djela.”

[envira-gallery id=”87631″]

Dr.sc.fra Andrija Nikić je ukazao na kuriozit, koja zaista predstavlja pravi podvig. Naime, pijanistkinja  Yoko Nishii je u svojoj domovini, koja je dobila popularni naziv „Zemlja izlazečeg sunca“, snimila dvostruki CD s cjelokupnim glasovirskim opusom Dore Pejačević. Album u izdanju diskografske kuće „Herb Classics“ objavljen je u povodu 130-godišnjice rođenja umjetnice Dore Pejačević. Do sada niko u Hrvatskoj nije uspio na taj način trajno i cjelovito registrirati njen opus.

Oduševljenje zbog takvog uspjeha iskazao je fra Andrija Nikić kazavši: „To mi u domovini još nismo napravili. Tako ova umjetnica pronosi slavu Dore Pejačević do krajnjih granica svijeta na istoku, rodnog Japana a preko koncerata širom Europe. Sa hrvatskom diplomom predaje glazbu u Japanu, te na taj način mlade upoznaje s hrvatskim skladateljima, a posebice s Dorom Pejačević.“

Želja za novim susretom

Yoko Nishii je na kraju koncerta izjavila: „Mostar je divan grad i ovdje se izuzetno lijepo osjećam. Sasvim spontano i začuđujuće brzo sam uspostavila komunikaciju s gledalištem što me je dodatno inspiriralo za muziciranje. Osjetila sam da me pažljivo prate i da uživaju u glazbi svjetskih kompozitora. Program je koncipiran tako da su zastupljena recentna djela najuspješnijih kompozitora. Pokloni koje sam dobila uticali su da sam na bis izvela nekoliko polularnih kompozicija. Zahvaljujem se svima koji su uzeli učešće u organiziranju ovog koncerta, kao i publici koja me zdušno bodrila. Željela bih ponovo nastupiti u Mostaru. Bio je divno, uživala sam zajedno sa publikom.“

Gošća je kao izraz oduševljenja publike obasuta pregrštom buketa cvijeća, dok je fra Andrija Nikić umjetnicu darovao specijalnom zahvlanicom HKD Napredak Mostar.

Piše: Zlatko Serdarević, kultura@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *