PROBLEMI S DOBAVLJAČIMA U Konzumovim trgovinama i do 25 posto manje robe od potrebne količine

U izvješću stoji kako je Konzum BiH je u prvih 11 mjeseci prošle godine prihodovao 1,85 milijardi kuna (oko 485,7 milijuna maraka), Sarajevski kiseljak 334 milijarde kuna (oko 87,6 milijuna maraka) te Ledo Čitluk d.o.o. 279 milijardi kuna (oko 73,2 milijuna maraka)

ZAGREB – Izvanredna uprava Agrokora na čelu s vladinim povjerenikom Antom Ramljakom objavila je mjesečni izvještaj o financijskom stanju te o provedbi mjera za razdoblje od 11. prosinca 2017. do 10. siječnja 2018. godine iz kojeg je vidljivo da oporavak u našoj zemlji i ne ide zadovoljavajućim tempom.

Velpro i Konzum BiH, za razliku od Konzuma u Hrvatskoj i Tiska, imaju veće izazove u pregovorima oko isporuka pojedinih roba što se izravno odrazilo na prihod. Naime, Konzum BiH je u prvih 11 mjeseci prošle godine prihodovao 1,85 milijardi kuna (prema jučerašnjem srednjem tečaju to je oko 485,7 milijuna maraka), što je ipak, kako se navodi, nezadovoljavajuće.

Konzum, Kiseljak i Ledo

– Pad prihoda u studenom najvećim je dijelom prouzrokovan nedovoljnom zalihom u prodavaonicama, koja je 25 posto ispod potrebne razine tijekom listopada i studenog, što je posljedica neisporuka nekih dobavljača. Ostvarena ukupna marža je ispod očekivanja uslijed promjene strukture prometa (nedovoljno robe s većom maržom), pojačanih cjenovnih aktivnosti i smanjenog van fakturnog prihoda (ulaz robe ispod očekivanja i dio dobavljača osporava isplate rabata). Oporavak isporuka i prometa ide nešto sporije od očekivanog te je još uvijek prisutna ograničena ili loša suradnja s desetak dobavljača, stoji u izvješću.

U studenom je zabilježeno veće smanjenje troška od očekivanog, ukoliko se izuzmu jednokratni troškove restrukturiranja (zatvaranje neprofitabilnih dućana, odvajanje Mercatorovih prodavaonica i likvidacija Velpro d.o.o.). Nadalje, ukoliko promatramo tvrtku Sarajevski kiseljak, u 11 mjeseci 2017. prihod kompanije je iznosio 334 milijarde kuna (oko 87,6 milijuna maraka) i očekivan je, a mineralna voda i grupa Sky proizvoda ostvarili su rast u odnosu na očekivanu prodaju. Naplata je obavljana u prosjeku za 91 dan, dok su zalihe robe držane 47 dana. Ledo Čitluk d.o.o. je prihodovao 279 milijardi kuna (oko 73,2 milijuna maraka), robu su naplaćivali u prosjeku za 71 dan, a dani zaliha bili su 54. Ipak, izvanredna uprava navodi kako proces restrukturiranja ide prema zadanom planu iako brzina procesa nije očekivana uslijed otežanih pregovora s najmodavcima pa se tako dio centara sporije zatvara, što direktno utječe na trošak kompanije.

Sberbank vs. Agrokor

Neizbježna stavka u izvješću za BiH jesu podaci o tužbama pa stoji kako je Sberbank of Russia podnijela žalbu protiv odluke Općinskog suda u Kiseljaku, kojom je odbijen prijedlog za izdavanje privremene mjere u pogledu udjela koje Jamnica d.d. drži u kompaniji Sarajevski Kiseljak d.d. Kiseljak. Izvanredna uprava je podnijela odgovor na tu žalbu, kao i odgovor na žalbu Sberbank of Russia protiv odluke Općinskog suda u Sarajevu, kojom je odbijen njen prijedlog za izdavanje privremene mjere u pogledu udjela koje Agrokor d.d. drži u Konzumu d.o.o. Sarajevo i Ambalažnom servisu d.o.o. Sarajevo. Završno, Vrhovni sud FBiH odbio je žalbu izvanredne uprave u postupku priznanja postupka izvanredne uprave u BiH.

– Izvanredna uprava će u zakonskom roku zatražiti pravnu zaštitu pred Ustavnim sudom BiH protiv ove odluke, zaključuje se u mjesečnom izvješću.

Piše: Dragan Bradvica, dragan.bradvica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *