PRIVATIZACIJA DRŽAVE

Sebija Izetbegović stigla je u ponedjeljka u posjet Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli automobilom koji je u vlasništvu Predsjedništva BiH. Opozicija traži od nadležnih istražnih tijela u BiH da utvrde odgovornost za neovlašteno korištenje službenog vozila i tvrdi da je u pitanju vrhunac privatizacije države

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH  Sebija Izetbegović stigla je u ponedjeljka u posjet Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli automobilom koji je u vlasništvu Predsjedništva BiH.

Automobil marke Škoda, registarskih oznaka E30-K-969, službeno je registriran na Ured člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a kupljen je prošle godine.

Riječ je o automobilu u kojem se vozi Bakir Izetbegović.

 

Iz Predsjedništva BiH, ali ni KCUS-a  nije bilo reakcija ni odgovora na pitanja kakao Sebija Izetbegović može koristiti službeno vozilo Predsjedništva BiH.

Društvene mreže danas su ”gorile” od negativnih komentara vezanih za ovaj slučaj.

Istražiti slučaj

No oporba je oštro reagirala. Politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić traži od nadležnih istražnih tijela u BiH da utvrde odgovornost za neovlašteno korištenje službenog vozila Predsjedništva BiH od strane Sebije Izetbegović.

 

 

“Ovaj skandalozni potez obitelji Izetbegović vrhunac je privatizacije države i njenih institucija koju oni i njihova SDA godinama provode. Čak i ako je od čelnih ljudi SDA – previše je. Od onih koji su spremni na ovakve stvari ne može se očekivati da zbog moralne odgovornosti podnesu ostavke ili makar upute ispriku građanima“, navodi Mašić, koji očekuje da nadležna pravosudna i policijska tijela u BiH pokažu predanost i profesionalnost te žurno ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i adekvatno sankcioniraju one koji su tu zlouporabu državne imovine naredili i proveli.

Uz ocjenu da je ovo samo još jedan dokaz da čelnici SDA državu BiH promatraju isključivo kao svoje privatno vlasništvo u kojem mogu raditi što god žele, Mašić zaključuje da je krajnje vrijeme da se takvo ponašanje zaustavi i konačno kazni.

Naša stranka ukazala je da je riječ o simboličnom izrazu načina na koji trenutni državni vrh shvaća funkciju javne imovine.

“Korištenje vozila registarskih oznaka E30-K-969, registriranog na Ured člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u svrhu koja nije vršenje poslova i zadaća iz nadležnosti Predsjedništva BiH predstavlja kršenje pravila o korištenju službenog vozila. Osim u kontekstu propisa, taj čin ima i jasnu političku poruku te govori da predsjednik SDA shvaća imovinu institucija kao privatno obiteljsko vlasništvo. U ime građanki i građana BiH, od čijeg novca je kupljeno to vozilo i koje treba koristiti za rad u njihovom interesu, poručujemo da država BiH i njena imovina nisu vlasništvo ni SDA ni Izetbegovića, već građanki i građana ove države“, stoji u reagiranju Naše stranke.

Pravilnik

Prema Pravilniku o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH Sebija Izetbegović nema pravo na korištenje službenog automobila Predsjedništva BiH.

“Službeno vozilo u smislu ovog pravilnika je motorno vozilo koje je nabavljeno za službene potrebe institucije i u njenom je vlasništvu ili posjedu, a koristi se za obavljanje prijevoza radi vršenja poslova i zadataka rukovodstva institucije, te obavljanje administrativnih i kurirskih poslova institucije iz nadležnosti institucije”, piše u pravilniku.

Inače, automobili članova Predsjedništva BiH opremljeni su uređajima za davanje posebnih zvučnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, odnosno sirenama i rotacijama (najčešće “blinkerima” koji se nalaze ispod haube automobila), koji omogućavaju prvenstvo prolaza.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!