PRISLUŠKIVANJE, PRAĆENJE, UCJENE, NOVAC: Što je pozadina skandala u Aluminiju?

Direktor Gadžić u petak poslijepodne poslao je svim medijima dopise u kojima se iznose teške optužbe da je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić vršio iznudu novca za zapošljavanje, a u vezu s iznudom dovedeni su i određeni članovi uprave i Nadzornog odbora. S druge strane, iz Nadzornog odbora su stava kako je po srijedi ucjena neovlaštenim snimcima od strane Gadžića kako bi se zadržao na mjestu direktora, jer mu je već za ponedjeljak pripremljena smjena.

Mostarski Aluminij, koji je najveća tvornica u Hercegovini, potresa veliki skandal zbog navodnih kriminalnih radnji – iznude novca (8500 eura) za zapošljavanje u Aluminiju, nelegalno praćenje, prisluškivanje, navodni pokušaji ucjene od strane direktora, te sukob na relaciji direktor –Nadzorni odbor zbog lošeg poslovanja i nagomilanog duga. U cijeli slučaj već se uključila i policija.

Direktor Gadžić u petak poslijepodne poslao je svim medijima dopise u kojima se iznose teške optužbe da je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić vršio iznudu novca za zapošljavanje, a u vezu s iznudom dovedeni su i određeni članovi uprave i Nadzornog odbora. Gadžić je medijima poslao audio snimak razgovora dvojice muškaraca od kojih je jedan navodno Biokšić koji je vođen na jednoj benzinskoj pumpi i u kojem se razgovora o mitu za posao, situaciji u poduzeću, štrajku, smjenama. S druge strane, iz Nadzornog odbora su stava kako je po srijedi ucjena neovlaštenim snimcima od strane Gadžića kako bi se zadržao na mjestu direktora, jer mu je već za ponedjeljak pripremljena smjena.

Iznuda i prisluškivanje

”Početkom ovog mjeseca dobio sam informaciju iz neslužbenih izvora da predsjednik Sindikata Romeo Biokšić provodi nezakonite radnje i iznudu novca za zapošljavanje u Aluminiju, pri čemu spominje ime mene kao Maria Gadžića, direktora društva i predsjednika Nadzornog odbora Dalibora Miloša. Preko privatnih kanala stupio sam s jednom od žrtava iznude i obavio razgovor. Prezentirano mi je kako se vrši iznuda. Konsultirao sam se s inspektorom Odjela kriminala PU Mostar koji je dalje organizirao kontakte žrtve iznude s predsjednikom Sindikata Romeom Biokšićem. Postoje audio snimke i neoborivi dokazi koji ukazuju na nezakonita djelovanja kojom se od određenih kandidata koji se nalaze na spisku za zaposlenje iznuđuje novac”, reko je Gadžić.

Naveo je i to kako je Biokšić snimljen kako govori o njegovoj smjeni.

”Biokšić govori kako je Mario Gadžić trebao biti smijenjen, da je štrajk organiziran isključivo u tom smjeru, ali da do toga nije došlo, te da će biti organiziran drugi štrajk u kojem moram biti smijenjen, a na moje mjesto će doći izvršni direktor za financijske poslove Dražen Pandža”, ispričao je Gadžić.

Naveo je kako je išao u smjeru da prikupi što više materijalnih dokaza, obavio sastanak s Biokšićem koji, po Gadžićevim tvrdnjama, nije negirao navedena saznanja.

”Nakon tog sastanka Romeo Biokšić upućuje zahtjev Nadzornom odboru za zaštitu svojih prava zbog razgovora i optužbi koje sam ja iznio. Zatim dolazi do zabrane kontakta mene i Biokšića. Jedan od članova Nadzornog odbora traži sjednicu na kojoj će se raspravljati o ovome i iznijeti materijalni dokazi i da bi se dalje postupalo u zakonodavnom smislu”, kaže Gadžić.

Dodaje da je sjednica Nadzornog odbora održana danas, ali da je njemu onemogućeno da prisustvuje istoj.

”Pozvan sam na kraju s izvršnim direktorima i iznesen nam je zaključak da će u ponedjeljak biti održana nova sjednica Nadzornog odbora na kojoj će direktor Mario Gdžić biti smijenjen, a imenovana v.d uprava. Na sjednici uopće nisu razmatrani dokazi o nezakonitim radnjama. Ostao sam šokiran zašto je Nadzorni odbor tako postupio”, kazao je Gadžić.

Dodao je kako je  Aluminij došao 2016. kako bi se uradilo restrukturiranje poduzeća i kako bi se uz potporu Vlade Aluminij izveo iz krize. Napomenuo je da je dolaskom u Aluminij zatekao obveze u visini od 300 milijuna maraka, a akumulirani gubitak skoro u visini temeljnog kapitala, blokirane račune, te najavljeni stečaj.

”Uprava društva sprovodi restrukturu društva koja je velikim dijelom uspjela, a doživjeli smo i potporu Vlade koja je bila spremna da pomogne”, dodao je.

”Pozivam Vladu FBiH kao jedinog kompetentnog vlasnika društva da hitno reagira i razvlasti Nadzorni odbor i zaustavi radnje koje sam prezentirao”, poručio je Gadžić.

Upitan da komentira dovodi li neke od čelnih ljudi Uprave i Nadzornog odbora u vezu s optužbama koje je iznio, te optužbe s druge strane kako je od 1. srpnja 2017. do 1. srpnja 2018. napravio dodatni dug od 43 milijuna maraka, kako prima plaću od 12.000 KM, kako je u Aluminij prije tri godine zaposlio suprugu, a prije tri mjeseca strica, Gadžić kaže: ”Divna pitanja. U svom izvještaju Nadzornom odboru nisam uputio bilo kakve inkriminacije ni protiv predsjednika NO ni članova Uprave, osim citirajući izjave da se ta imena skupa s mojim spominju od strane žrtve iznude. Organi istrage treba da otkriju ostale stvari. Moja supruga je godinu ili dvije prije mog dolaska zaposlena u Aluminij. Moja plaća nije onolika koliko ste rekli, a 43 milijuna duga je poluga koja treba da se inkriminira isključivo meni. Međutim, Nadzorni odbor i Uprava su odgovorni za upravljanje društvom”.

Ucjena

S druge strane iz izvora bliskih Nadzornom odboru saznajemo kako je na sjednici u petak Nadzorni odbor jednoglasno donio zaključak da se sav materijal vezan za navedeni slučaj preda Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi oni dalje preuzeli slučaj.

U nastavku sjednice Nadzornog odbora donesena je odluka da se nova sjednica saziva u ponedjeljak i smijeni direktor Mario Gadžić i to zbog nezadovoljstva njegovim radom i loših rezultata poslovanja čemu svjedoči novonastali dug koji se u posljednjih godinu dana nagomilao na čak 43 milijuna maraka.

Izvori iz Nadzornog odbora navode kako su u ponedjeljak upoznati s cijelim slučajem.

”Direktor Gadžić u ponedjeljak je pozvao predsjednika Sindikata, te financijskog direktora kojima je kazao da postoje određene snimke koje mogu postati i službene i neslužbene. Tražio je od predsjednika Sindikata da kaže kako će novac dati određenim članovima Uprave i Nadzornog odbora.

Obojica su to poslali Nadzornom odboru, a već u utorak sve je poslano u MUP. Direktor je s neovlaštenim snimcima pokušao uraditi ucjenu. To je njegova borba da ostane na mjestu direktora. Sve smo poslali u MUP i pokazali da se ništa se krije”, navodi naš izvor iz Nadzornog odbora.

Biokšić odbacio optužbe

Oglasio se jučer i predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić koji je odbacio sve optužbe. Biokšić tvrdi kako su snimke koje je direktor Mario Gadžić predočio javnosti montaža  i falsifikat.

”Sudske instance će ispitati cijelu stvar. Razloga za brigu ima samo direktor čiju su poslovni rezultati katastrofalni. Ja, kao predsjednik sindikata mogu tvrditi da sam djelatnik ove tvornice 20 godina i da nikada nikog nisam zaposlio niti se bavim zapošljavanjem, s tim se bavi Uprava društva. A osobno je Mario Gadžić u Aluminij doveo preko 100 svojih ljudi”, rekao je Biokšić tvrdeći kako ”zakonske procedure prilikom tih zapošljavanja nisu ispoštovane”.

Biokšić navodi kako je pitanju mobing i pritisak na njega i na sindikat već duži period. Naveo je kako mu je više puta prijećeno te da ga je Gadžić pokušao staviti pod kontrolu.

Novinari su jučer u Aluminiju zatekli policiju koja je već izuzela dokumentaciju vezanu za navedene optužbe.

Službena reakcija Nadzornog odbora Aluminija


Nakon medijskih istupa direktora Aluminija Marija Gadžića uslijedilo i službeno očitovanje Nadzornoga odbora društva ALUMINIJ d.d. kojeg u cijelosti objavljujemo:

“Dana 22.06.2018. godine Nadzorni odbor je održao izvanrednu sjednicu sa točkom dnevnog Trenutno stanje u društvu. Povod održavanja ove sjednice su e-mail očitovanja izvršnoga direktora Dražena Pandže i predsjednika NSZ Alumnija Romea Biokšića koji su zaprimljeni u utorak. U istim očitovanjima i gospodin Pandža i gospodin Biokšić navode da su, svaki ponaosob, razgovarali sa gospodinom Gadžićem te da su tom prilikom iznesene sumnje u moguća počinjenja kaznenih djela. Nadzorni odbor je odmah uputio obojicu da su dužni sumnju da je kazneno djelo počinjeno prijaviti nadležnim institucijama, što je gospodin Pandža i učinio isti dan te je o istom obavijestio službenike MUP-a tražeći upute za daljnje postupanje. Gospodin Gadžić dva sata prije održavanja današnje sjednice Nadzornoga odbora, a nakon što je dobio informaciju da je gospodin Pandža sve prijavio nadležnim institucijama, upućuje članovima Nadzornoga odbora e-mail o navodnim inkriminirajućim radnjama. Nadzorni odbor je u punom sastavu jednoglasno donio Zaključak da se svi zaprimljeni materijali hitno dostave MUP-u na daljnje postupanje.
Radi vremenskog slijeda događanja Nadzorni odbor napominje da je navedeni zaključak donio jednoglasno jutros (petak, op.a.) u 11,00 sati, te da nije imao nikakve informacije o popodnevnim medijskim istupima gospodina Gadžića”, stoji u službenoj reakciji NO Aluminij d.d.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *