Pripadnik HVO-a zbog ratnih zločina osuđen na 18 mjeseci zatvora

Tužiteljstvo Brčko distrikta okončalo je zastupanje optužbe pred  Osnovnim sudom Distrikta u  još jednom predmetu ratnih zločina,  koje  je podizanjem optužnica iz svoje nadležnosti pokrenulo za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene na području prijeratne općine Brčko. 

Nakon održanog glavnog pretresa po optužnici koja ga je teretila za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika na lokalitetu Okrajci kod Gornjeg Rahića,  Sud je optuženog Mirsada Ahmetbašića (61) oglasio krivim po tri točke optužnice.

Njemu je za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, dok je za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva Ahmetbašić u cijelosti oslobođen optužbi.

Podsjetimo, optužnicom iz 2015.godine Tužiteljstvo Distrikta  optužilo je Ahmetbašića da je  kao pripadnik 108. brigade HVO-a za Bosansku Posavinu Armije R BiH, u više navrata sam ili kao suučesnik, vršio akte psihičkog i fizičkog zlostavljanja zatvorenih civilnih i vojnika  srpske nacionalnosti,  koje je čuvao  kao stražar u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Okrajci  kod Brčkog.

On je osuđen po prvoj, drugoj i četvrtoj točki drugog dijela optužnice koja  ga  tereti da je sam zlostavljao dvojicu zarobljenika i omogućio drugim osobama da to čine, priopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!