Prije odlaska liječniku pronađite mogući uzrok glavobolja

Anksioznost, kašalj, dehidracija… mogu izazvati bol

 

Liječnika je važno posjetiti ako primijetite da se glavobolje pojavljuju iznenadno i/ili učestalo, ako ih prati neki drugi simptomi

Općepoznata je činjenica da jako sunce može izazvati glavobolju, kao i stres, ali stručnjaci tvrde da još neke stvari za koje nikad ne biste pomislili mogu uzrokovati bol. Unatoč univerzalnom strahu, glavobolje su vrlo, vrlo rijetko signal tumora na mozgu. Manje od 1 posto osoba koje konzultiraju liječnika zbog glavobolja imaju neki ozbiljan problem, pokazuju statistike. Ipak, liječnika je važno posjetiti ako primijetite da se glavobolje pojavljuju iznenadno i/ili učestalo, ako ih prati neki drugi simptomi. Kada nas boli glava, svi odmah posežemo za tabletom protiv bolova, ali možda bi bilo pametnije pronaći uzrok glavobolja i spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje.

 

Odlazak frizeru

Posjet frizeru vas možda opušta, ali zbog toga što glavu morate držati u neudobnom položaju može se javiti napetost u mišićima vrata, posebno za vrijeme pranja kose.

Držanje telefona ramenom

Držanje telefona između ramena i uha dok rukama obavljate neki drugi posao može potaknuti napetost u vratnim mišićima i uzrokovati glavobolju.

Kašalj

Dok kašalj pogoršava svaku bol u glavi, tvrdi se kako može i uzrokovati glavobolju. Kada kašljete, stvara se razlika tlaka u tijelu što pritišće mozak, uzrokujući glavobolju.

Trčanje na sobnom biciklu

Ako vam je ikad trebala izlika za tjelovježbu, sad je imate. Naravno, prestanak vježbanja nije rješenje, nego promijeniti tip vježbe ili sport dok ne pronađete ono što vam odgovara. Npr. možete isprobati plivanje i sl.

Anksiozna osobnost

Osobe s niskim samopouzdanjem ili anksiozni tipovi češće će patiti od migrena. To je zbog toga što su ranjivije na stres.

Konjski rep

Visoki rep može također izazvati glavobolju, posebno nakon nekoliko sati nošenja. Također, šeširi ponekad uzrokuju glavobolje ili obruči i trake za kosu ako su previše stegnuti ili teški.

Vrući tuš

Tuširanje vrućom vodom može uzrokovati kod nekih ljudi glavobolje, posebno ako se ujutro tuširate vrućom vodom. To je zbog toga što velika temperatura naglo mijenja krvni tlak što vodi do oštre čeone boli. Suprotno, hladni ekstremi, kao npr. konzumiranje hladnog sladoleda također mogu uzrokovati glavobolju.

Nedostatak sna

Idealno je spavati 6 do 9 sati dnevno. I više i manje sna može uzrokovati glavobolje.

Zatvor

Loša probava i zatvor mogu uzrokovati glavobolje.

Dehidracija

Nedostatak vode u tijelu uzrokuje glavobolje, pa prije tablete uvijek popijte dvije čaše vode i pričekajte desetak minuta kako biste otklonili tu mogućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *