Preko 90 tisuća primljenih prijava za registraciju birača izvan BiH

Hoće li popravni rok kojeg je SIP postavio navedenim političkim subjektima za isti biti uspješan vidjet će se skoro, naime, iz SIP-a podsjećaju kako su subjekti imali vremena do 24. srpnja otkloniti nedostatke te ističu kako su u ovom trenutku pri kraju provjera tih naknadno dostavljenih redovnih kandidatskih listi

U ovom trenutku Središnje izborno povjerenstvo, u sklopu aktivnosti na pripremi općih izboram, provodi nekoliko značajnih procesa, a među njima i onom koji se odnosi na obradu preko 90 tisuća primljenih prijava za registraciju birača izvan BiH.

Međutim, taj posao još uvijek je daleko od gotovo budući je došlo do situacije u kojoj su sve prijave primljene pred istek roka (24. srpnja), a kako naglašavaju iz SIP-a BiH samo je zadnjeg dana bilo oko 20 tisuća prijava. Upravo stoga organiziran je rad u dvije smjene te se najavljuje kako će se upotrijebiti svi kadrovski kao i tehnički kapaciteti da bi se ovaj proces završio do roka, a to je 23. kolovoza.

Do utorka pak, bilo je obrađeno oko 47 tisuća prijava, a pritom oko 5 tisuća njih nije ispunjavalo uvjete za registraciju za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine.

Popravni

Kada su pak u pitanju politički subjekti i njihove obveze u kontekstu pripremnih aktivnosti za provedbu izbora podsjeća se kako je Središnje izborno povjerenstvo do isteka roka ovjerilo 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao i drugo).

Hoće li popravni rok kojeg je SIP postavio navedenim političkim subjektima za isti biti uspješan vidjet će se skoro, naime, iz SIP-a podsjećaju kako su subjekti imali vremena do 24. srpnja otkloniti nedostatke te ističu kako su u ovom trenutku pri kraju provjera tih naknadno dostavljenih redovnih kandidatskih listi.

Objava svih listi

Planirano je da se sutra na sjednici nastavi proces ovjere redovnih kandidatskih listi, a nakon toga, do 8. kolovoza do 16 sati traje rok za dostavu kompenzacijskih listi. Kada će javnost pak imati uvid u sve ove kandidatske liste? Ako je suditi prema Uputi o rokovima u redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH odgovor na to pitanje neće biti potrebno čekati mnogo vremena, naime Središnje izborno povjerenstvo će do 23. kolovoza objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *