Pregovori Hrvata i Bošnjaka opet u slijepoj ulici

Na naše pitanje što s najavama prema kojima je bošnjačka strana ranije izrazila spremnost pristati uvažiti hrvatske legitimne zahtjeve Šimunović je kazao kako je uistinu ranije bila najava kako je sve spremno za potpisivanje, no onda su se bošnjački predstavnici na idućem sastanku pojavili sa stavom kako ništa nije dogovoreno

Unatoč najavama kako bi se politička kriza u Jajcu mogla riješiti te kako bi hrvatska strana konačno mogla konzumirati izvrstan izborni rezultat na način da se napravi ravnomjerna raspodjela pozicija sukladno rezultatu i popisima stanovništva to se ipak nije dogodilo.

Ovaj tjedan bio je označen kao vrijeme u kojem bi hrvatske i bošnjačke stranke trebale postići rješenje, sukladno najavama od prošlog tjedna prema kojima bošnjačka strana pristaje na drugačiji odnos prema Hrvatima na terenu, ali i u institucijama, međutim, kako nam je potvrdio Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce i predstavnik koalicije Zajedno za bolje sutra Jajcu (HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU BiH), dogovor nije postignut.

Nema pristanka

Oni ne pristaju na podjelu pola-pola sukladno izbornom rezultatu i na tomu je ostalo, kazao je Šimunović.

Na naše pitanje što s najavama prema kojima je bošnjačka strana ranije izrazila spremnost pristati uvažiti hrvatske legitimne zahtjeve on je kazao kako je uistinu ranije bila najava kako je sve spremno za potpisivanje, no onda su se bošnjački predstavnici na idućem sastanku pojavili sa stavom kako ništa nije dogovoreno.

Ipak, Šimunović je potvrdio kako hrvatske stranke okupljene u koaliciju Zajedno za bolje sutra Jajcu neće odustati od traženja ravnopravnosti kako na terenu tako i u općinskim institucijama, naglasivši kako nemaju što izgubiti.

Ivan Jakešević, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990. podsjeća kako je do sada bilo čak 16-17 sastanaka, ali su stvari opet vraćene na početak. Naglasio je kako hrvatske stranke imaju legitimne zahtjeve sukladno zakonima, Statutu i Poslovniku Općinskog vijeća, a srž je da se napravila ravnomjerna raspodjela.

-Međutim, oni to ne prihvaćaju, već žele zadržati situaciju koju trenutno imaju, istaknuo je Jakešević. Ipak, on misli kako će se pregovori nastaviti, kazavši kako hrvatske stranke neće odustati od svojih zahtjeva

Zahtjevi sukladno rezultatu i popisu

A za svoje zahtjeve, kako navode u Koaliciji hrvatskih stranaka, imaju utemeljenje u nekoliko činjenica; prva je izborni rezultat s lokalnih izbora iz listopada 2016. na kojima je Koalicija Zajedno za bolje sutra Jajcu ostvarila izvrstan rezultat postavši relativni izborni pobjednik s 11 osvojenih mandata u Općinskom vijeću (HDZ BIH -10, HDZ 1990 -1), a tu je i jedan mandat koji je osvojila koalicija HNS BiH i HSP BiH. S druge strane SDA je osvojio 9 mandata, SBB 2  te SBIH i SDP po 1.

Ukoliko se pogledaju odnosi snaga u Općinskom vijeću jasno je kako bi jedini logičan slijed trebala biti koalicija hrvatskih stranaka i SDA. Stranke s hrvatskim predznakom na osnovu ovih rezultata traže jednakopravnost Hrvata u Jajcu koja bi se trebala ogledati kako u zastupljenosti u institucijama tako i kroz ulaganja u većinska hrvatska naselja.

Pritom bi, smatraju iz Koalicije, trebalo poštivati i popisa stanovništva iz 1991. pa i 2013. te ističu kako Statut općine i Poslovnik o radu OV Jajce te Ustav i Zakoni temeljem popisa stanovništva daju im za pravo tražiti potpunu jednakost i jednakopravnost kao konstitutivan narod na prostoru općine Jajce. Cilj im je, ističu, pokazati kako je Jajce grad svoju u kojem će živjeti Hrvati, jednaki i jednakopravni Bošnjacima i zajedno s njima.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *