PREDSTAVLJEN ‘PLAN 10’ Nikšić: Imat ćemo svog kandidata za Predsjedništvo BiH

Izborni program Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine za opće izbore 2018. – Plan 10, između ostalog, uključuje povećanje minimalne plate radnika, poboljšanje uslova rada, rasterećenje poslodavaca kroz smanjivanje doprinosa te osiguranje zdravlja za sve građane.

Navedene planove SDP-a BiH predstavio je predsjednik ove stranke Nermin Nikšić na današnjem događaju održanom u Sarajevu pod nazivom “Strateško planiranje SDP-a BiH”.

Pojasnio je da se radi o okviru za izradu konkretnih zakonskih rješenja životnih problema građana BiH na koje su ukazali sami građani, dodavši da se SDP također planira baviti i rješavanjem niza drugih problema.

To su problemi u obrazovnom sistemu te stvaranje pretpostavki za rješavanje pitanja mladih ljudi, a posebno je izdvojio korupciju u BiH, podsjetivši da je naša zemlja po nekim anketama jedna od najkorumpiranijih u svijetu.

– SDP ima predviđene mjere koje će osigurati borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, odnosno implementaciju konkretnih zakonskih rješenja – istakao je.

Napomenuo je da ova stranka u prošlom mandatu donijela rješenja za pitanja “federalnog USKOK-a” i odjeljenja Ustavnog suda te da su ti zakoni su stupili na snagu, ali da se ne primjenjuju.

Za ujedinjenje ljevice u BiH Nikšić je rekao da nije sadržano u Planu 10, ali po njegovom mišljenju važno da postoje kvalitetni izborni programi, kao i da stranke zajedno nastupe u onim oblastima u kojima je to moguće.

– U ovom trenutku to je Republika Srpska, sigurno se može pričati i o nekim županijama, ali, nažalost, kada je u pitanju Federacije BiH, tu se mora imati jedinstven nastup, ne može se biti zajedno na jednoj listi, a na drugoj ne – smatra lider SDP-a BiH.

Pretpostavio je da će ovo pitanje na kraju rezultirati potpisivanjem sporazuma koji će garantirati da će “biti zajedno ili u vlasti ili u opoziciji nakon izbora”.

Na pitanje novinara tko će biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH odgovorio je da ne želi spekulirati o tome, dodavši da će ova stranka sigurno imati svog kandidata, ali da će javnost o tome biti naknadno obaviještena.

Ipak, izrazio je čvrsto uvjerenje da će kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH sigurno to i postati.

Za pitanje boračke problematike kazao je da SDP podržava zahtjeve boraca koje smatraju objektivnim te da su spremni preuzeti odgovornost, napraviti i objaviti jedinstven registar boraca.

Osvrnuo se i na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, ocijenivši da je, nakon svih proteklih afera u vezi sa CIK-om, ovo tijelo najmanje nezavisno.

– Potrebno je pokrenuti pitanje smjene CIK-a i izbor nekog privremenog tijela koje bi provelo ovogodišnje izbore – mišljenja je Nikšić.

Zaključio je da bi dobro rješenje bilo da svaki klub u Parlamentarnoj skupštini BiH osigura po jednog predstavnika koji bi bio dio spomenutog tijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *