PREDSTAVLJAMO Gorska služba spašavanja Ljubuški

Od osnutka GSS-a Ljubuški sudjelovali smo u tri akcije spašavanja na području Čitluka, Posušja i Ljubuškog. Većina članova je prošla SaR obuku, a posebno sam ponosan na velik broj mlađeg članstva, između kojeg imamo i sedam žena, kazao je pročelnik Bebić za Dnevni list.

LJUBUŠKI – Gorska služba spašavanja jedna je od najvažnijih građanskih službi, čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u izvanrednim okolnostima u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

sdr

I Ljubuški je od rujna protekle godine bogatiji za jednu takvu službu sa sjedištem pored Vatrogasnog doma. Njezini članovi su na raspolaganju svojim sugrađanima u slučaju da druge službe ne mogu iznaći sredstva i načine kako bi im pomogli, a sve to dobrovoljno i bez ikakve naknade.

 Žene u GSS-u

Kroz razgovor s Edvardom Bebićem, pročelnikom GSS-a Ljubuški, saznali smo kako funkcionira ova služba koja broji ukupno 38 članova.

-Od osnutka GSS-a Ljubuški sudjelovali smo u tri akcije spašavanja na području Čitluka, Posušja i Ljubuškog. Većina članova je prošla SaR obuku, a posebno sam ponosan na velik broj mlađeg članstva, između kojeg imamo i sedam žena, kazao je pročelnik Bebić za Dnevni list.

U svom timu imaju i tri liječnice te isto toliko medicinskih tehničara, budući da je medicinsko zbrinjavanje neophodno u izvanrednim stanjima.

Kako ističe Bebić, službeni telefon još uvijek nemaju jer ih većinom angažira policijska služba, Civilna zaštita te vatrogasci.

-Sve akcije GSS-a Ljubuški mora odobriti savez GSS FBiH, ali to ide munjevitom brzinom. Imamo zaista odličnu suradnju sa svim jedinicama lokalne uprave, kao i s MUP-om na svim razinama, rekao je on.

 Dugotrajne vježbe

Saznali smo i to kako su obuke za spašavatelje u GSS-u dugotrajne te iziskuju mnogo vježbi i učenja u trajanju od nekoliko godina.

-Obuke se izvode kroz nastavne aktivnosti u učionici i primjenu naučenih vještina na terenu. Posebna pozornost se pridaje pristupu unesrećenoj osobi, pravilnom zbrinjavanju (prvoj pomoći) te sigurnosti unesrećenog i samih spašavatelja, pojasnio je naš sugovornik.

Sve to ne bi bilo moguće bez opreme za spašavanje, a koju čine: osobna oprema (odjeća, obuća, kaciga, svjetiljka, prva pomoć, ranac…) i stanična oprema (kompleti za spašavanje sa stijene, speleospašavanje, spašavanje iz vode, kompletna medicinska oprema za pružanje prve pomoći s pripadajućim nosilima, sredstva za imobilizaciju i dr.).

U sljedećem razdoblju planirane su nastavne aktivnosti u učionici te na otvorenom, uz poseban naglasak na rad s mladima. Jednako tako, u planu je i organizacija planinarskih tura kroz koje će ljubuški GSS-ovci  animirati novo članstvo.

-Svaki član je dobrodošao u našu misiju spašavanja ljudskih života i dobara. To je najplemenitiji čin koji možemo napraviti, poručio je Bebić za kraj razgovora.

Piše: Antonela Marinović Musa, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *