Predsjednik Ivanov nakon dva minuta napustio sastanak sa Zaevom

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov nakon samo dva minuta prekinuo je sastanak s premijerom Zoranom Zaevom i ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovom, koji su trebali da mu daju informacije o sporazumu dogovorenim s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom o novom imenu Makedonije.

Kabinet predsjednika je priopćio da je Ivanov nakon dva minuta ustao i napustio sastanak bez želje da sazna više o sadržaju tog sporazuma. Najavljeno je da će se Ivanov u srijedu obratiti javnosti.

“Predsjednik Republike Makedonije Ðorđe Ivanov primio je danas premijera Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva i ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolu Dimitrova. Obavještavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsjednik Ivanov danas će se obratiti makedonskom narodu i građanima Republike Makedonije”, stoji u kratkoj izjavi predsjedničke kancelarije.

Ivanov se sve vrijeme protivio načinu na koji je postignut dogovor s Grčkom. On smatra da novo ime Makedonije treba da bude u okviru aktualnog Ustava te države.

Usmeno dogovoreni sporazum između Tsiprasa i Zaeva ocijenjen je povijesnim, a dogovor su pozdravili najviši dužnosnici EU i SAD-a.

Dogovoreno je da novo ime bude Republika Sjeverna Makedonija, što je za makedonsku opoziciju i predsjednika Ivanova neprihvatljivo.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *