Predmet “Opsenica“ proslijeđen Tužiteljstvu HNŽ-a

Federalno tužiteljstvo je predmet “Opsenica“ proslijedilo Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), potvrdio je za Vijesti.ba glavni tajnik i zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Čengić je prije desetak dana tužiteljstvima BiH i FBiH podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog službenika Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice (HDZ BiH) za ovogodišnje Opće izbore u BiH, u kojoj se navodi da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat. Čengić smatra da je na taj način počinjeno kazneno djelo iz čl. 220., 224. te 226. Kaznenog zakona BiH. Tužiteljstvo BiH se u svezi te prijave nije oglasilo, dok je od Federalnog Čengić dobio obavijest da je Tužiteljstvo HNŽ-a nadležno u prvom stupnju provjeriti opisane koruptivne navode i donijeti konačnu tužiteljsku odluku.

U Čengićevom obrazloženju navodi se da je nepoznata osoba protiv koje podnosi kaznenu prijavu za kaznena djela zlouporabe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja isprave uposlenik tijela uprave Grada Mostara, koji je 6.7.2018. ovjerio kao vjerodostojnu i istinitu izjavu Opsenice, kojom on, navodno, prihvaća kandidaturu na Općim izborima te se izjašnjava kao pripadnik srpskog naroda. Ta je izjava, potom, dostavljena SIP-u BiH te je, temeljem nje, Opsenica je postao kandidat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u ime koalicije okupljene oko HDZ-a BiH. “Nakon što je SIP BiH potvrdio rezultate izbora, konstatirano je da je Opsenica izabran u Zastupnički dom Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, iako je trenutno ministar u Vladi HNŽ-a u ime hrvatskog naroda, što nije pravno dozvoljeno“, istaknuo je Čengić uz napomenu da državni službenik nije dužan provjeravati vjerodostojnost navedenih podataka koji se nalaze u izjavu, ali jest dužan provjeriti vjerodostojnost potpisa i osobnog dokumenta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *