Predavanjem za mlade u Mostaru obilježen Dan sigurnijeg interneta (FOTO)

Udruženje “Novi put” iz Mostara organiziralo je u utorak navečer u Centru za kulturu predavanje za mlade u povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Po riječima menadžerice za prevenciju i edukaciju Udruženja ‘Novi put’ Edise Demić, želja im je potaknuti mlade na kritičko promišljanje, na pametno korištenje interneta, te na zrelu i zdravu komunikaciju sa roditeljima u slučaju nekih neželjenih pojava na internetu.

Cilj nam je, kaže Demić, da kod učenika potaknemo kritičko razmišljanje kako bi oni razvili mehanizam samozaštite.

– Želimo mladima skrenuti pažnju da oni upravljaju internetom, a ne da internet upravlja njima, da naprave balans pametnog i ograničenog korištenja interneta, da razmišljaju o svojim objavama, te da vode računa da ne budu pretjerano dostupni i prikazani putem interneta – naglasila je Demić.

[envira-gallery id=”52811″]

Kako je kazala, predavanje je jedna je od aktivnosti projekta „Prevencija trgovine ljudima i zlostavljanja djece putem interneta”, koji je podržala Ambasada Švicarske Konfederacije u BiH, a koji se ovu školsku godinu provodi u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo. U okviru projekta, do sada je realizirano preko stotinu predavanja.

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježava se širom svijeta od 2004. godine drugog dana druge sedmice u februaru. Cilj obilježavanja je što sigurnije i odgovornije koristiti internet, posebno među djecom i mladima u svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *