Preda: BiH si ne može dozvoliti da bude uvučena u dugotrajnu ustavnu krizu

Svi moraju shvatiti da BiH ne može dozvoliti da bude uvučena u dugotrajnu ustavnu krizu, koja bi samo zakočila zemlju na njenom europskom putu, istaknuo je u razgovoru za Deutsche Welle (DW) Cristian Dan Preda, izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za BiH.

Kampanja huškanja i različitosti

On je, u osvrtu na ishod Općih izbora održanih u BiH 7. listopada, naveo i da su donekle točne ocjene o pobjedi tvrdokornih političara, tj. nacionalističkih stranaka, te dodao da se navedeno može objasniti i kampanjom koja je bila fokusirana na prošlost i naglašavanje razlika, na huškanje građana jednih protiv drugih i korištenje argumenta ”mi” protiv ”njih”, umjesto na ono što ujedinjuje narode BiH.

“Možda, ipak, poruka građana BiH nije bila tamo gdje su je svi očekivali, što bi značilo „nastavak istog”, već na potpuno na drugom mjestu koje postavlja pitanje iznalaženja načina postojanja za sve sa svim različitim političkim osjetljivostima“, naveo je sugovornik DW-a. Kako je, nadalje, kazao, temeljem ocjena međunarodnih promatrača da su izbori, općenito, bili u redu, unatoč nekim neregularnostima, Dan Preda navodi da se to može gledati kao potvrdu administrativnih kapaciteta da izvrše tako složen izborni proces.

“U potpunosti dijelim ocjenu međunarodnih promatrača da su tijekom izborne kampanje korišteni negativna i polarizirajuća retorika, osobni napadi i zastrašivanja. Nažalost, i u ovom izbornom ciklusu vidjeli smo podjele po etničkim linijama i oživljavanje strahova iz prošlosti koji su zamijenili normalnu i zdravu demokratsku debatu o konkretnim prijedlozima i drugačijim viđenjima stvari koje su zaista bitne za BiH“, ukazao je.

U dijelu razgovora o svojim ali i očekivanjima Europskog parlamenta ali i cijele EU od novoizabranih predstavnika u BiH, izvjestitelj EP-a za BiH podsjetio je da je u nacrtu njegova izvještaja o BiH naglašeno očekivanje da izbori treba da budu održani u dobrim uvjetima a  vlasti formira na vrijeme.

“To postavlja pitanje primjene rezultata izbora, što se ispostavilo složenijim zbog nemogućnosti političkih aktera da postignu sporazum o nužnim izmjenama Izbornog zakona BiH prije održavanja izbora. Mogu samo ponoviti nadu da će do rješenja za primjenu izbornih rezultata u slučaju Doma naroda u FBiH doći brzo kako bi sve razine vlasti bile formirane bez gubljenja vremena. Sada je trenutak odgovornosti za sve političke aktere jer će ovo, očito, imati utjecaj i na procjenu zahtjeva BiH za članstvo u EU, što bi joj moglo donijeti status zemlje kandidata. Jednostavno, svi moraju shvatiti da BiH ne može dozvoliti da bude uvučena u dugotrajnu ustavnu krizu koja bi je zakočila na europskom putu“, istaknuo je.

Vratiti se na europski put

Prema riječima Dana Prede, ono što je hitno je naći odgovor na činjenicu da sve veći mladih napušta BiH, boriti se protiv korupcije, reformirati neefikasan i skup administrativni aparat, uspostaviti efikasan i neovisan pravosudni sustav u koji će građani imati povjerenja, osigurati osnovne socijalne usluge za sve, pristup obrazovanju bez diskriminacije… Sva ta pitanja su, kako ističe, iznimno bitna za svakodnevni život građana u BiH, koji samo žele da vode normalan, pristojan život bez ponižavanja i primoravanja da napuste sve i odu iz BiH.

“Još jedna važna stvar je vraćanje BiH na europski put, što će dati građanima nadu u stabilnost i prosperitet u doglednoj budućnosti“, kaže Cristian Dan Preda, izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za BiH, koji je za DW najavio i da će, do debate u okviru Vanjskopolitičkog odbora 22. studenog, biti dovoljno vremena da se vidi kako protječe poslijeizborni proces u BiH, uključujući i formiranje vlasti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *