PRAZNIK RADA – ŠUTI I TRPI Radnici dovedeni na prosjački štap

Od kada je na čelo Federacije došla vlada premijera Fadila Novalića radnici u Federaciji imaju sve manje razloga da se raduju 1. svibnju kao prazniku rada jer svaki 1. svibnja dočekuju sa sve manje i manje prava, sa lošijim socijalnim položajem i više neriješenih radnih prava, stav je koji su pred Međunarodni praznik rada iznijele sindikalne vođe iz Federacije. Situacija koja vlada u BiH, kazao nam je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović, ne daje radnicima nikakvu mogućnost da 1.svibanj slave kao praznik, nego isključivo kao situaciju kada pojedinci mogu dobiti slobodan dan.

Obespravljeni

Podsjeća na to da je nakon usvajanja Zakona o radu više od 80 posto radnika u Federaciji ostalo nepokriveno kolektivnim ugovorom i sa nedefiniranim pravima.

– Dodatni udar će se desiti tokom ljeta zbog donošenja Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima gdje će ponovno biti ugroženi oni koji imaju najniža primanja i postavlja se pitanje do kada će radnici biti u poziciji da trpe sve te atake na njihova prava, kaže Šatorović. Smatra kako Vlada Federacije nema viziju niti odluke donosi  koristeći vlastite kapacitete.

-Vlada Federacije je daljinski upravljač Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odnosno instrument kojim MMF upravlja građanima i radnicima i kojima MMF nastoji da nas dovede na rub siromaštva. Ne postoji niti jedna zemlja na svijetu kojoj je MMF donio prosperitet, blagostanje i bolje uvjete za život i rad građana, kaže Šatorović. Dodaje kako radnici danas  mogu biti ponosni jedino na toliki stepen  tolerancije i trpeljivosti spram trenutne vladavine.

– Ne znam do kada će izdržati i kada ćemo imati novo radničko buđenje kao što je bilo u veljači 2014. godine, kaže Šatorović.

On kaže kako čak nema ni naznake da bi nekada moglo biti bolje jer reformski zakoni koje vlade provode jesu reformski samo u smislu umanjenja plaća radnika. Sa novim reformskim zakonima, tvrdi Šatorović, umanjenja će biti sve veća i veća. Priča i kako nije na rub egzistencije dovedena samo radnička klasa koja ima najniža primanja.

-Sustavno uništavaju i srednju klasu što je jako opasno jer ostaje samo minoran procent radnika koji imaju normalne uvjete za život. Prosječna potrošačka korpa za četveročlanu obitelj je 1800 maraka, a prosječna plaća je 800 maraka. Također sretni su radnici koji imaju 800 maraka primanja jer je takvih mnogo manje od onih čija su primanja do 800 maraka, kaže Šatorović.

Osiromašeni radnici

Direktor inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić jučer je na konferenciji Foruma sindikalnih aktivista SDP-a BiH kazao da je sasvim realna procjena da je oko 25 posto radnika ispod apsolutne linije siromaštva, koja je 587 KM za četveročlanu obitelj. Po njegovim riječima, to su radnici koji su zaposleni, ali svojoj četveročlanoj obitelji ne mogu osigurati dostojan život, već su ispod te linije. Napomenuo je da je ta linija, prehrambena linija.

Papić smatra kako BiH treba redizajn Reformske agende.

– Treba nam ‘reforma s ljudskim likom’ koja će biti usmjerena na čovjeka i njegov stvarni društveni položaj, smatra Papić.

Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP-a BiH Emina Abrahamsdotter je konstatirala da je situacija po pitanju radničkog siromaštva katastrofalna u BiH. Ona je istaknula da više nije dovoljno da imate posao.

– Čak i kada imate posao i dalje ostajete siromašni. Oko 25 posto zaposlenih radnika i radnica imaju problema da prežive. Ako tome dodamo još da mnogo njih koji zarađuju nešto više iznad toga i dalje žive jako teško, možemo konstatirati da radnici u privatnom sektoru žive izuzetno teško, kazala je Abrahamsdotter, dodajući da analize pokazuju da su plate u administraciji duplo veće.

Iz SDP-a naglašavaju kako je stopa nezaposlenosti veoma visoka, posebno među mladima.

– Ogroman je procent radno neaktivnog stanovništva, a udio žena na tržištu rada je veoma nizak. Blizu 200.000 radnika radi u sivoj ekonomiji bez ikakve zaštite.

Situacija je dodatno deprimirajuća jer su radnici  siromašni ne samo kada ne rade, već i kada rade, kažu iz SDP-a.

Navode i kako se entitetske vlade kroz provođenje Reformske agende ne bave položajem radništva niti uzimaju u obzir njihove interese. Naprotiv, kažu u SDP-u, oni radnike vide kao sredstvo za postizanje svojih osobnih i uskih ciljeva bogaćenja i povećanja moći nekolicine zasnovanoj na politici eksploatacije, niskim platama i marginalizaciji radnika iz društvenih procesa.

Sindikati u Federaciji ove godine neće organizirati čak ni protestnu šetnju, no Savez sindikata Republike Srpske organizirat će za Međunarodni praznik rada šetnju u Banjaluci. Planiraju da u protestnoj šetnji bude 2.000 radnika, najodgovornijih članova sindikata iz RS. Sindikalci navode da će protestnom šetnjom izraziti nezadovoljstvo položajem radnika u RS zbog neprimjenjivanja radno-pravnog zakonodavstva.

Novalić na udaru

Pomamu na društvenim mrežama izazvala je čak i čestitka premijera Federacije Fadila Novalića povodom 1. svibnja. Novalić u svojoj čestitci navodi kako Vlada sve kako bi bila otvorena nova radna mjesta i građanima omogućeno da dostojanstveno žive od svog rada.

– Iskreno vam čestitam Prvi svibanj, uz želje da ga provedete u dobrom raspoloženju i uvjerenju da budućnost donosi bolje prilike i uslove za život svih građana Bosne i Hercegovine, stoji u čestitci. Nakon ovoga je uslijedio ogroman broj komentara koji se ne pamti od slučaja #FadileOprosti. Reagirali su i poznati i nepoznati. Samo neki od komentara su bili “Fadile gdje ti vidiš put?”, “Fadile, reci ko ti je diler?”, “ “Šta zna Novalić jel 1. maj il’ je 1. april” itd.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *