Pravi se treći politički blok u RS-u?

Činjenica je da PDP, DNS i NDP imaju dosta slične političke programe i poglede na budućnost RS. To nema nikakve veze sa strancima, već sa potrebom da politička scena u Republici Srpskoj dobije nešto novo, što će dati nadu u budućnost građanima. Vjerujem da bi ta priča mogla da se realizira čak i prije izbora, a ako ne tada, onda sigurno posle izbora, rekao je Krsmanović.

Radi se na formiranju trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj, vijest je koja je odjeknula snažno u RS-u ovih dana, no njezinu vjerodostojnost nitko ne želi potvrditi. Kako pišu pojedini mediji, vođeni informacijama koje dobivaju iz stranaka koje su trenutno u Savezu za promjene, novi blok prave PDP, NDP i DNS, a sve pod pokroviteljstvom pojedinih stranih diplomata.

Priča o formiranju alternativnog političkog saveza u RS-u, koji ne bi pripadao dvjema najvećim koalicijama predvođenih s SNSD-om i SDS-om, već mjesecima je navodno aktualna u utjecajnim međunarodnim krugovima.

Krsmanovićeva priča

– Priča o formiranju trećeg bloka u RS-u, koji bi trebalo da predstavlja alternativu postojećim političkim savezima i čiji bi programi, osim nacionalnih tema, trebalo da snažno guraju europsku i ekonomsku priču već dugo je javna tajna u brojnim političkim kuloarima. U prilog formiranja trećeg bloka idu i trenutne nesuglasice između koalicionih partnera u oba velika bloka, a koje se odnose na izbor kandidata za najznačajnije pojedinačne izborne funkcije, tvrde neimenovani izvori.

Jedan od zagovornika ove ideje svakako je potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović koji je i u travnju prošle godine, kao i sada javno iznio svoje viđenje buduće političke scene u RS-u.

EuroBlic piše kako im je Krsmanović potvrdio kako nisu bez osnova priče o trećem bloku, te da je i sam najavio prije nekoliko mjeseci formiranje trećeg bloka.

– Očigledno je da postoji potreba za stvaranjem neke nove političke opcije koja bi predstavljala alternativu tzv. ljevici, koju predvodi SNSD, i desnici na čelu s SDS. Činjenica je da PDP, DNS i NDP imaju dosta slične političke programe i poglede na budućnost RS. To nema nikakve veze sa strancima, već sa potrebom da politička scena u Republici Srpskoj dobije nešto novo, što će dati nadu u budućnost građanima. Vjerujem da bi ta priča mogla da se realizira čak i prije izbora, a ako ne tada, onda sigurno posle izbora, rekao je Krsmanović.

Nema svrhe

Nitko drugi osim Krsmanovića se ne upušta u bilo kakvo komentiranje. Jedni tvrde kako SNSD puštanjem lažnih vijesti ppkušava ispitati stavove DNS-a sa kojima su u koaliciji, dok velika većina političke javnosti tvrdi kako SDS preko određenih medija pravi pritisak na PDP i NDP, te kako je ova priča u javnost puštana i prošle godine u dva navrata kada je SDS imao poljuljanu poziciju unutar Saveza za promjene.

Da od trećeg bloka nema ništa, barem ne do izbora, mišljenja su i politički analitičari koji ne vide svrhu rasturanja Saveza za promjene da bi se napravio slabiji oporbeni  blok. Smatraju kako je mnogo djelotvornije, ukoliko se želi napraviti jaka kontra SNSD-u, jačati Savez za promjene.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *