Pravi li se nova većina?

Iako u vladajućoj koaliciji na nivou BiH tvrde kako ne postoji parlamentarna većina i kako vlast ne funkcionira,  jasno poručuju i kako nema nove koalicije ni prekompozicije vlasti do novih izbora.

Iz stranaka vladajuće većine na nivou BiH kažu da nema govora da se pravi nova vladajuća većina i da je to nemoguće, niti da se pravi novo Vijeće ministara.

Dodik i Izetbegović krivci

Prvi zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (SDS) Mladen Bosić je za N1 komentirao informaciju da se na državnom nivou stvara nova koalicija između HDZ-a, SNSD-a i SBB-a koja bi zamijenila dosadašnju koaliciju SDA – SBB – Savez za promjene – HDZ.

“Ja sam uvjeren da do kraja ovog mandata i ovog saziva Vijeća ministara neće doći do promjena, ne zato što to Vijeće ministara ima podršku u Parlamentu, nego zato što su svi svjesni da je skoro nemoguće napraviti novu parlamentarnu većinu koja bi izglasala novo Vijeće ministara. Što se toga tiče, ostat će sve isto do kraja, s tim što je svima jasno da se parlamentarna većina razišla, već ima izvjesno vrijeme. Razišla se prije svega zato što su se počeli baviti političkim prepucavanjem, referendumima, zahtjevima Ustavnog suda o donošenju raznih odluka i umjesto da smo ostali pri dogovoru da se bavimo važnim pitanjima za građane, prebačeno je sve na politički teren i sad smo već, evidentno je, u velikoj izbornoj kampanji koja izgleda nije ni prestala poslije posljednjih lokalnih izbora”, rekao nam je Bosić.

Naveo je i kako ne vjeruje da će promjene ili nove koalicije do izbora biti, ali da je jasno da postoji neko pregrupisavanje na političkom terenu.

“Čović i Dodik, odnosno HDZ i SNSD, ne kriju da imaju partnerski odnos i da žele zajedno da idu. S druge strane na neki način je Radončić sa stanovišta stalnih napada u Zastupničkom  domu od strane poslanika Arnauta koji su usmjereni uglavnom na SDA i na SzP, odnosno SDS, i imajući u vidu to da je u prethodnom mandatu izbacivan iz koalicije SDS, njihovu konstataciju da su oni izabrali manje zlo (SNSD), na neki način već postavlja sliku želja za poslije idućih izbora, s tim što je evidentno da Radončić pokušava da prikrije na neki način tu svoju ulogu, jer evidentno je da njegovo glasačko tijelo ne bi baš odobrilo takvu suradnju sa tim strankama”, dodao je.

“Suština je neiskrenost političkih partnera na čitavoj političkoj sceni. Političari nemaju kredibiliteta. Ovdje je klasična otimačina među strankama tko će preći od zastupnika u njihov tabor, kako osigurati  prevarom ili kupovinom parlamentarnu većinu i ovdje se politika u svojoj osnovnoj misiji izgubila. Nažalost, svima je jasno da zbog toga trpe građani, jer ne postoji pouzdan sistem donošenja odluka i to nije samo na nivou BiH, slična situacija je i na nivou entiteta”, naglasio je Bosić.

Govorio je i o političkoj krizi za koju je rekao kako su joj doprinijeli političari koji su htjeli da sami sebe promoviraju preko zahtjeva prema Ustavnom sudu, odluka raznih sudova, situacije u pravosuđu koja je osnovni zaštitnik korupcije i kriminala u BiH.

Na pitanje koji političari su najviše odgovorni za krizu je odgovorio: “Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. Oni su igrači koji prebacuju jedan drugom loptice, rade to vrlo vješto. To diže nacionalnu tenziju i zbog takve situacije mi ne možemo da pričamo o nekim normalnim temama jer se mobilizira čitav narod”.

Problemi u koaliciji

Iz SBB-a i HDZ-a također su odbacili mogućnost pravljenja novih koalicija.

”To odbacujem kao glupu špekulaciju onih koji se boje Zvizdićeve smjene zbog nerada i nesposobnosti. Ako Zvizdić bude smijenjen, SDA treba dati novo ime za poziciju predsjedavajućeg, a makar kada je SBB u pitanju, apsolutno nema govora o novoj koaliciji na državnom nivou”, kazao je za N1 Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, kazala je da koalicija na državnom nivou funkcionira otežani, ali…

“Ja ne bih to komentirala, ne znam tko vam je to rekao, meni to nije poznato, mi djelujemo. Uistinu ne možemo reći da postoji parlamentarna većina na razini BiH, pa naravno i na nižim razinama, ona funkcionira u otežanim uvjetima, mi činimo sve da budemo konstruktivni i kao partner i kao politička stranka kroz institucije BiH i kroz entitet i ovo vrijeme ćemo nastojati da iskoristimo u pozitivnom smjeru, da ono što su naše obveze i prioriteti kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona i sve druge reformske projekte legislativno kroz inicijative učinimo. Žao mi je što na nivou BiH kroz zakonodavnu vlast tako funkcioniramo gdje se kroz nekakve demagogije i nekakvu ispraznu priču potroši vrijeme koje se moglo iskoristiti u ovom nekom smislu. Odgovornost treba da preuzme svatko a na poseban način bošnjačke političke stranke koje zapravo kreiraju nekakvu većinu više ne od sjednice do sjednice nego od točke do točke dnevnog reda”, kazala je Krišto za N1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!