Poziv zastupnicima u HNŽ-u da izglasaju konstitutivnost Srba

MOSTAR – Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru poziva zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da na dnevni red iduće sjednice Skupštine HNŽ-a  stave i usvoje amandman na Ustav HNŽ-a kojim će se konačno osigurati da Srbi budu konstitutivan narod u ovoj županiji.

Traže minimum

”Pozivamo i sve političke stranke da daju podršku ovim izmjenama, te konkretnim primjerom pokažu i dokažu ono za šta se svi deklarativno zalažu, a to je ravnopravnost svih naroda i građana na prostoru cijele BiH. Vjerujemo da će zastupnici i političke stranke iz kojih dolaze imati toliko političke korektnosti i poštenja i nakon 15 godina pristupiti izmjenama Ustava HNŽ-a kojima bi se Srbi uveli kao konstitutivan narod”, navodi se u priopćenju Koordinacije.

Podsjećaju da je potpredsjednica Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić najavila je da će amandman na Ustav HNŽ-a predložiti kao dopunu dnevnog reda na idućoj sjednici, jer na Kolegiju Skupštine nije bilo volje da se ta točka stavi na dnevni red.

”Ukoliko se to ne dogodi bit će to jasna poruka tko je protiv toga da Srbi ne budu ravnopravan narod i tko želi dominaciju, kršenje prava zagarantiranih Ustavom FBiH, ali i poruka da su Srbi u HNŽ-u građani drugog reda. Konačno, pokazat će se i pravo lice svih političkih stranaka”, ističu iz Koordinacije.

Napominju kako Srbi u HNŽ-u ne traže ništa što im ne pripada.

”Tražimo minimum poštovanja ustavnih i zakonom zagarantiranih prava i dostojanstvo koje nam pripada. Ne želimo mrvice i milostinju od SDA i HDZ-a, koji su do sada na takav način tretirali svaki zahtjev od strane srpskih organizacija, udruženja ili građana srpske nacionalnosti”, navode u priopćenju.

Ukoliko se i ovoga puta političke stranke i poslanici  u Skupštini HNŽ-a ogluše na njihov zahtjev, kažu da će posegnuti i za drugim demokratskim sredstvima, te zatražiti zaštitu od političara iz Republike Srpske, te međunarodnih organizacija.

”Želimo poručiti da Srbi u HNŽ-u ne žele biti instrument, ni predmet političkih prepucavanja, ni razračunavanja, niti nas zanimaju ikakvi politički dealovi, niti bilo kakvi eventualni politički paketi i dogovori bilo koga s bilo kim”, naglašava se.

Također podsjećaju da je u Ustavu FBiH nakon amandmana visokih predstavnika precizirano da su Srbi konstitutivan narod u FBIH, te se s više amandmana i odluka navodi da one osiguravaju da konstitutivni narodi i pripadnici grupe ostalih budu proporcionalno zastupljeni u organima vlasti županija, ali i općina, te pravosudnim institucijama i to u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown 2002. godine čak precizira da ”Ove izmjene i dopune imaju veću pravnu snagu od nedosljednih odredbi županjskih  ustava, zakona, propisa i akata. Za stupanje na snagu ovih izmjena i dopuna u županijama nije potrebno donijeti dodatne normativne akte. Međutim, organi vlasti županija i dalje imaju obavezu da svoje ustave usklade sa Ustavom FBiH”.

Upravo tu obavezu u HNŽ, ali i još tri županije nikad nisu proveli.

”Vjerujemo da zastupnici u Skupštini HNŽ-a imaju na umu da na tuđoj nesreći nitko nije izgradio svoju sreću, te da je došlo vrijeme da se pozitivnim primjerima napravi iskorak i konačno počne praviti atmosfera za normalan život u HNŽ”, poručuju iz Koordinacije srpskih udruženja.

Poruke SDA i HDZ-a

Reagirao je jučer i SDA HNŽ-a koji je pozvao HDZ da zajedno izglasaju izmjene Ustava i osiguraju Srbima da budu konstitutivan narod u HNŽ-u. Iz SDA su naveli kako su premijer Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i zastupnici HDZ-a u Skupštini HNŽ-a glavna barijera što Srbi nisu konstitutivni.

O ovoj temi danas će sa Koordinacijom Srba razgovarati i potpredsjednica FBiH iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović (SDA).

Upitan da prokomentira zahtjeve Koordinacije Srba da se u HNŽ-u izglasa konstitutivnost Srba, te optužbe SDA da je HDZ glavna prepreka za to, predsjednik HDZ-a Dragan Čović jučer je rekao da je HDZ  stava da na cijelom prostoru BiH treba do kraja realizirati pitanje konstitutivnosti tri naroda.

”Sve što govorim za Hrvate, sve isto mislim o bošnjačkom i srpskom narodu gdje su manjina. Značajan dio BiH je etnički očišćen, Hrvati su prebrisani, značajan dio FBiH je bez Hrvata, a tako i u RS. Jesam za to da se ova pitanja stave na stol i počnu rješavati, bez ikakve ekskluzivnosti. Na isti način trebamo riješiti pitanja za sva tri naroda na prostoru cijele BiH”, reko je Čović.

Znači li ovo da će zastupnici SDA i HDZ-a na idućoj sjednici podići ruke za dopunu dnevnog reda i izglasavanje izmjena Ustava ostaje da se vidi. Iako se radi o čistoj formalnosti duže od petnaeste godina nema političke volje da se bar na papiru Srbi uvedu kao konstitutivan narod u HNŽ-u.

Napraviti iskorak

Iz županijskog odbora DF-a jučer su izraziti indignaciju zbog  petnaestogodišnjeg odbijanja vladajućih koalicija u HNŽ-u da registriraju najbanalniju činjenicu, a to je da su svi narodi konstitutivni na svakom pedlju BiH.

”Naročito cinično zvuči obrazloženje kako amandmani nisu uvršteni u dnevni red zbog formalno-pravnih razloga – nedostatka mišljenja Vlade HNŽ-a.

Pozivamo na elementarnu  ljudskost i savjest zastupnika u Skupštini HNŽ-a da podrže dopunu dnevnog reda raspravom o amandmanima na Ustav HNŽ-a, kojima bi se konačno ispravila nepravda prema našim sugrađanima srpske nacionalnosti.

Svjesni smo da će dok je sadašnja koalicija na vlasti, to isključivo biti mrtvo slovo na papiru, ali neka makar simbolično naprave taj civilizacijski iskorak i podrže pravo slabijih i obespravljenih u županiji u kojoj su oni većina.  Oko suštinskih vrijednosti ne bi trebalo biti nikakve političke trgovine”, naveli su iz DF-a HNŽ-a.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović, sanja.bjelica@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *