Povratnike sa stranih ratišta potrebno integrirati u društvo

Prošle godine zabilježen je jedan neuspješan odlazak bh. državljana na strana ratišta, a u Siriji je boravilo njih 107, navedeno je u izvještaju EUROPOL-a, prenosi FTV. Doneseni zakoni i dobar rad policijsko-sigurnosnih službi dali su rezultate. Potrebno je još povratnike sa stranih ratišta integrirati u društvo kako se ne bi vratili starim ideologijama.

Jedan neuspješni odlazak na strana ratišta tijekom prošle godine, a ukupno 107 bh. građana boravilo je u Siriji zaključno s 31. prosincem 2017. godine, od kojih 61 muškarac i 46 žena, navodi se u izvještaju EUROPOL-a uz ocjenu da je na takvu sistuaciju utjecalo domaće zakonodavstvo koje zabranjuje i sankcionira odlazak na strana ratišta.

“Uzmite policijske agencije koje podnose izvještaj. Nijedna nije rekla, sve ijedan izvještaj sve ijedne policijske agencije drže da je situacija zadovoljavajuća”, ističe Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH (SDS). Domaći eksperti ukazuju na mnoštvo faktora koji su doveli do toga da bh. državljani ne odlaze na strana ratišta. Ističu da je bitno da, za razliku od ostatka Europe, ovdje nema terorističkih napada. Stoga, ni Tužiteljstvo prošle godine nije imalo optužnica za to teško kazneo djelo.

“Vjerojatno je na sve utjecalo zakonodavstvo BiH koje je procesiralo skoro svih 40 osoba s područja BiH koji su se vratile s područja Iraka i Sirije, a svakako i poraz Islamske države, tj. gubitak teritorija, tako da je sve to utjecalo da nemamo ni odlazaka ni, na sreću, terorističkih aktivnosti”, navodi Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

No, ističe akademska zajednica, nakon povratka boraca sa stranih ratišta, ali i njihovih obitelji, bitno je te ljude integrirati u društvo, pogotovo nakon odsluženja svih predviđenih kaznenih odredbi.

Također, prema podacima EUROPOL-a, do kraja 2017. godine 41 osoba se vratila u BiH, a 71 je poginula. Osim zakonodavstva, na nepostojanje terorizma utjecalo je i integriranje paradžemata u legalne okvire Islamske zajednice, o čemu se govorilo i u izvještaju State Departmenta, gdje je navedeno da su 64 paradžemata ušla pod okrilje Islamske zajednice, dok još 21 aktivni paradžemat djeluje izvan nje. (FTV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *