POTPREDSJEDNICI FBiH UPOZORILI SIP: U slučaju rušenja ustavnog poretka, poduzet ćemo mjere zaštite

Potpredsjednici Federacije BiH, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, uputili su pismo predsjedniku Branku Petriću te članovima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, Ireni Hadžiabdić, Ahmetu Šantiću, Suadu Arnautoviću, Vladi Rogiću, Stjepanu Mikiću i Novaku Božičkoviću, u svezi pitanja popunjavanjem Doma naroda Parlamenta FBiH, a u kojem upozoravaju na moguće rušenje ustavnog poretka FBiH.

Mahmutbegović i Dunović ukazuju SIP-u BiH i domaćoj javnosti da smatraju kako je protivno Ustavu FBiH da se u distribuciji izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, koje se bira u skupštinama županija u FBiH, primjenjuje popis stanovništva iz 2013. godine, za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Ustav Federacije BiH, kao ustavno načelo, u čl. 11a Amandmana LII na Ustav FBiH. predviđa proporcionalnu zastupljenost u svim javnim tijelima vlasti konstitutivnih naroda i grupe ostalih na bazi popisa iz 1991. godine, sve do potpune provedbe Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma, dok Amandman LI predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks VII u potpunosti ne provede“, napominju potpredsjednici FBiH. Nadalje podsjećaju da Ustav FBiH u čl. IV A. 2. čl. 8. izričito propisuje da je broj izaslanika koje se bira za Dom naroda FBiH u svakoj županiji proporcionalan nacionalnoj strukturi stanovništva te da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svake županije, koja ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

“Ukoliko bi se donijelo takvu odluku kojom bi se raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH vršilu prema popisu iz 2013. godine, onda bi se SIP BiH protupravno stavio u ulogu tumača provedbe Aneksa VII Daytonskog sporazuma, što je, međutim, isključiva nadležnost visokog predstavnika i Parlamentarne skupštine BiH“, ističu potpredsjednici FBiH koji, zbog svega navedenog, drže da su dva neprikosnovena, neponištiva, neizbrisiva i nezaobilazna načela na kojima se mora temeljiti odluka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Prvi, svi izračuni moraju uzeti broj stanovništva prema popisu iz 1991., u koji spadaju i sadašnje izbjegle i raseljene osobe, do potpune provedbe Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma. Drugi, u Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svake županije, koja ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“, navode Mahmutbegović i Dunović i zaključuju da bi svako drugo rješenje koje bi poništilo te imperativne norme Ustava FBiH predstavljalo čin rušenja ustavnog poretka FBiH te najavljuju da će, donese li SIP BiH akt koji bi bio u neskladu s Ustavom FBiH, biti primorani poduzeti mjere u cilju njegove zaštite.

 

One thought on “POTPREDSJEDNICI FBiH UPOZORILI SIP: U slučaju rušenja ustavnog poretka, poduzet ćemo mjere zaštite

  • studeni 17, 2018 at 10:37 am
    Permalink

    U FBiH krug se polako zatvara. Čovićeve laži i prepadanje naroda će definitivno dobiti epilog!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *