Potporom trećem entitetu, Dodik želi raspakiranje Daytona, što je neprihvatljivo

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović u razgovoru za Vijesti.ba upozorava da predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik koji je, zalaganjem za stvaranje trećeg entiteta i potpisivanjem tzv. ‘Prudskog sporazuma’, jasno izrazio stav da je spreman na raspakiranje Daytonskog sporazuma.

Upitan znači li potpora za stvaranje trećeg entiteta u BiH da se Dodik zalaže za raspakiranje Daytona, Borenović odgovara da se time Dodik neizravno zalaže za to. “On je to prvi put formalno uradio potpisivanjem tzv. ‘Prudskog sporazuma’. Dodik je prvi političar iz RS-a koji je potpisivanjem sporazuma jasno iznio stav da je spreman na raspakiranje Daytona i da RS bude jedna od tri, četiri ili više jedinica, koje će biti slabije od onog što je RS danas. To je za nas potpuno neprihvatljivo i protiv je interesa RS. Zaista me čudi da SNSD i HDZ BiH u intenzivnoj komunikaciji i suradnji, protiv koje nemam ništa, nisu riješili ključno pitanje koje zavisi isključivo od njih – konstitutivnost Srba u županijama u kojima je na vlasti HDZ BiH, čak zajedno s SNSD-om. SNSD je svojim glasanjem pokazao da je protiv Srba u FBiH, što je nonsens, ne samo politički, već i ljudski, prije svega. Upravo to pokazuje stvarnu namjeru SNSD-a. Imam dojam da je to nešto što već dugo godina naziremo. Možda to nije samo rasprakiranje Daytona, već i pokušaj pravljenja nekih novih unutarnjih odnosa u BiH u kojima bi RS izgubila svoj titular, te potencijalno, u godinama iza toga, vjerojatno nitko ne bi snosio odgovornost za ono što je u RS-u rađeno svih ovih godina“, dodao je Borenović.

Prema njegovim riječima, radi se, vjerojatno, o vrlo opasnim namjerama koje dobivaju svoje obrise. Lažna politika deklarativne zaštite interesa RS-a, dok se suštinski sve radi protiv nje. “Čak se ide tako daleko da se zagovara novu organizaciju i nove entiteti, što znači da ćete RS dovesti u puno slabiji položaj no što je danas. Mi smo za puno poštivanje Daytonskog sporazuma, dvoentitetsko uređenje, konstitutivnost tri naroda i poštivanje prava ostalih naroda. Mislim da je to dovoljno širok prostor da ozbiljni, odgovorni i racionalni ljudi donose odluke i rade u interesu građana BiH“, rekao je, među ostalim, sugovornik portala Vijesti.ba.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *