Potpisan protokol o suradnji IPA Adriatic CBC i Sveučilišta u Mostaru

U sklopu programa obuke o korištenju europskih fondova, financiranje i izrada projekata i sklapanje partnerstva, održane  na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, upriličeno je i potpisivanje protokola o suradnji između IPA Adriatic CBC i Sveučilišta u Mostaru, a potpisali su ga Paola Di Salvatore, direktorica Upravljačkog tijelo IPA Adriatic CBC Programa i prof.dr. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru.

Di Salvatore je u izjavi za medije kazala kako se nada da će ovo potpisivanje biti “klica koja će omogućiti suradnju u budućnosti”.

”Zahvaljujem se rektorici Ostojić, jer upravo je njen angažman jako bitan za provođenje politike, jer ona kao predstojnik institucije znanja, igra vrlo bitnu ulogu u cijelom tom procesu. Bez znanja danas se ništa ne može ni na lokalnoj ni na europskoj razini, jer znanje je početak svega ”, kazala je Di Salvatore.

Prema njezinim riječima, rektorica Ostojić je iskazala povjerenje na način da je prva, od osam država, potpisala ovaj protokol o suradnji što je bio početak ove cijele suradnje, a takav oblik suradnje se očekuje na razini Europske unije.

Rektorica Ostojić kazala je kako je potpisivanje protokola kruna aktivnosti suradnje s Gradom Mostarom i Monte Grotom.

”Ovo je jedan konkretan korak kako ići prema tomu i kako povući sredstva iz EU što će biti i na dobrobit i Sveučilišta i cijele jedne regije”, poručila je Ostojić.

Dugogodišnja suradnja

Obuka je održana u organizaciji Grada Mostara, HNŽ-a i IPA-a programa, a nazočan joj je bio značajan broj državnih službenika iz županijskih tijela uprave, uz ostalo, govorilo se o IPA Jadranskom programu i njegovom značaju za Jadransko-jonsku makroregiju, Strategiji EU za Jadransko-jonsku makroregiju (EUSAIR), te EU programima u novom programskom razdoblju 2014-2020.

U ime Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, nazočne je pozdravio Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika istaknuvši kako je ova konferencija plod dugogodišnje suradnje koja je u lipnju okrunjena i potpisivanjem Protokola o suradnji Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa, Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije.

Podsjetivši nazočne kako je dobra suradnja već rezultirala značajnim brojem uspješno provedenih projekata poput HOLISTIC-a, zahvaljujući kojem su nabavljene kamere za preveniranje šumskih požara, KEPASS-a koji je omogućio snažniju suradnju na području obrazovanja među županijama i regijama na Jadranu, SLID-a  kroz čije aktivnosti su opremljene potrebne radionice u Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba u Stocu, predstojnik Čerkez istaknuo je i to kako je Vlada HNŽ čvrsto opredijeljena za još snažnije uključivanje u projekte međuregionalne suradnje i što skorije članstvo BiH u EU.

Dodatni poticaj

On je dodao kako se sudjelovanjem na ovakvim konferencijama, uz ostalo, želi dati i dodatni poticaj tijelima županijske uprave koja još nisu sudjelovala u provedbi projekata, da se u njih intenzivnije uključuju  s ciljem razmjene iskustava među partnerima, dijeljenju znanja, širenju dobre prakse i univerzalnih europske vrijednosti.

„To je naše trajno opredjeljenje i Vlada će uložiti dodatne napore da kroz prekograničnu i međuregionalnu suradnju, te zajednički rad na projektima, omogući promoviranje naših gospodarskih, kulturnih, prirodnih i drugih mogućnosti i potencijala“, zaključio je predstojnik Čerkez.

 

 

 

 

One thought on “Potpisan protokol o suradnji IPA Adriatic CBC i Sveučilišta u Mostaru

  • rujan 18, 2017 at 11:25 pm
    Permalink

    Zasto spominjete tga tita koji je najveci neprijatelj Hrvatskog naroda

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!