Poslovanje u BiH stabilizirano, Konzum dobio novog direktora

Dosadašnji direktor “Konzuma“ Tomislav Bagić i izvršni direktori Tomislav Primorac i Kristina Alebić se, u dogovoru s izvanrednom upravom, vraćaju u Hrvatsku na nova radna mjesta unutar sustava “Agrokor“, a novi direktor bit će Nihad Imširović.

SARAJEVO – Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović i predsjednik FBiH Fadil Novalić sastali su se jučer u Sarajevu s izvanrednim povjerenikom Vlade RH za “Agrokor” Fabrisom Peruškom i njegovim suradnicima kako bi razmotrili trenutno stanje u sustavu “Agrokora“.

Restrukturiranje kompanija

Povjerenik Petruško informirao je sugovornike iz BiH da se uspješno provodi nagodba u svezi preuzimanja “Agrokora“ od strane povjeritelja te da se potpuna realizacija preuzimanja očekuje nakon rješavanja dostavljenih žalbenih zahtjeva Vrhovnom trgovačkom sudu do konca ove godine.  Kada je u pitanju poslovanje koncerna u BiH, u proteklom periodu uspješno je izvršeno restrukturiranje kompanija i što je, prema ocijeni ministra Šarovića, iznimno važno, zaustavljen je proces gubitka radnih mjesta. “Odljev radne snage limitiran je na maksimalno 10% a stanje u smislu izmirivanja obveza prema dobavljačima je zadovoljavajuće, posebno kada je u pitanju “Merkator“. Ukupan prihod “Konzuma“ u prošloj godini očekivano je bio manji za 5 posto“, naveo je ministar Šarović. Premijer Federacije BiH Novalić zaključio je da se cijeli sustav poslovanja bh. kompanija iz sustava “Agrokor“ stabilizirao te opcijenio da je “najgore iza nas“.

Buduće poslovanje “Agrokora“ temeljit će se na tri stupa: trgovini, prehrambenoj industriji i poljoprivredi a fokus je na jačanju tržišnog udjela i rezultatima poslovanja, što je posebno značajno ako se zna da su kompanije u okviru “Agrokora“, sa 6,5 milijardi eura godišnjeg prometa i 50.000 zaposlenih u zemljama regije, značajan faktor tržišne stabilnosti i razvoja ukupne ekonomije.

Kako je za N1 rečeno u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, firme u vlasništvu “Agrokora“ nemaju dugovanja po osnovu PDV-a.

Promjene u menadžmentu “Konzuma“ u BiH

Istodobno, dosadašnji direktor “Konzuma“ Tomislav Bagić i izvršni direktori Tomislav Primorac i Kristina Alebić se, u dogovoru s izvanrednom upravom, vraćaju u Hrvatsku na nova radna mjesta unutar sustava “Agrokor“, a novi direktor bit će Nihad Imširović.

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber jučer su, naime, u “Konzumu“ d.o.o. Sarajevo održali niz sastanaka s upravom te “Agrokorove“ tvrtke, na kojima su predstavili promjene u menadžmentu “Konzuma“ u BiH, usmjerene na daljnje jačanje i razvoj poslovanja.

Imširović je na sjednici Nadzornog odbora “Konzuma“ održanoj u ponedjeljak imenovan u Upravu, a po završetku primopredaje poslova postat će službeno i novi direktor tvrtke. U daljnjem razvoju i unaprjeđenju poslovanja “Konzuma“ u BiH izvanrednu upravu i novog direktora će savjetovati Teo Vujčić, kojeg je za te poslove angažirala izvanredna uprava “Agrokora“. ”Zahvaljujem Tomislavu Bagiću i njegovom timu na predanom radu i očuvanju poslovanja “Konzuma“ u BiH tijekom najveće krize sustava “Agrokor“ i postupka izvanredne uprave. Nakon postizanja nagodbe vjerovnika “Agrokora“ u operativnim tvrtkama nastavljamo s unaprjeđivanjem poslovanja, što uključuje i rotacije menadžera unutar sustava s ciljem jačanja menadžmenta u svim tvrtkama. Kolege Tomislav Bagić, Tomislav Primorac i Kristina Alebić tako se vraćaju u Hrvatsku na druga radna mjesta u “Agrokoru“, na kojima će, uvjeren sam, kao i do sada u “Konzumu“ značajno doprinijeti poboljšanju poslovanja. “Konzum“ BiH velik je i značajan poslodavac i gospodarski subjekt te partner brojnim dobavljačima a poslovanje kompanije želimo osnažiti i dalje razvijati. Dosadašnja uprava u tom je smislu odradila odličan posao u izuzetno teškim uvjetima, a od novog direktora Imširovića očekujemo da veliko znanje i iskustvo koje ima stavi u službu daljnjeg razvoja “Konzuma“, za što postoji prostor i potencijal“, rekao je Peruško u svjetlu promjena u menadžmentu “Konzuma“ u BiH.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *