POSLODAVCI: Reformski zakoni“ ne dovode ka rasterećenju gospodarstva

Nakon što je, u suradnji s partnerskim institucijama, Vijećem stranih investitora, Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH, Gospodarskom komorom FBiH i Gospodarskim udruženjem predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH, tijekom listopada i studenog održalo 10 javnih rasprava o nacrtima navedenih zakona širom FBiH te, temeljem toga, pripremilo 64 amandmana i 16 primjedbi na Nacrt zakona o doprinosima, Nacrt zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit, predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH jučer je predstavilo rezultate javne rasprave i svoje buduće aktivnosti u tom pogledu.

Predstavnici pet udruženja poslodavaca u FBiH, čiji članovi čine oko 60 posto ukupnog gospodarstva u FBiH, izrazili su nezadovoljstvo navedenim zakonskim rješenjima, koje je predložila Vlda FBiH. Kako je obrazloženo, odredbe tih zakona nisu sukladne Reformskoj agendi i neće doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju stranih ulaganja, dok će u praksi dođi i do blagog opterećenja gospodarstvenika. Kako je istaknuto, poslodavci žele stabilno pravno okruženje, tj. poreznu predvidivost, kako bi mogli planirati daljnja ulaganja i povećati broj zaposlenih jer, stalnom promjenom zakonskih rješenja, stvara se nesigurnost.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević pojasnio je da je u pogledu Zakona o doprinosima osnovni zahtjev poslodavaca smanjenje stope doprinosa, a u pogledu Zakona o porezu na dohodak da se zadrži jedna stopa poreza te da dividenda bude manja od 10 posto.

“U Zakonu o porezu na dobit zatraženo je uvođenje poreznih olakšica po osnovu izvoza, reinvestiranja i zapošljavanja osoba s invaliditetom“, dodao je Pandurević napomenuvši da je tijekom javnih rasprava o navedenim zakonima ponovljen zahtjev da se organizira sastanak s premijerom i ministricom financija FBiH, a što će, kako je najavio, biti zatraženo u početkom naredne godine.

Kao pozitivne odredbe zakona, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH Adnan Smailbegović naveo je pojednostavljenje obračuna plaća, dok će radnicima sve naknade biti upisane u mirovinski staž. No, kako je dodao, novi zakoni donose nova opterećenja za niže plaće u korist viših. Predsjednik Upravnog odbora Vijeća stranih investitora Branimir Muidža kazao je da BiH ima jedan od najnižih BDP-a u Europi te veliki broj nezaposlenih, dok je visina stranih ulaganja u protekle dvije godine iznosila svega oko 260 milijuna eura.

“Siva ekonomija je procijenjena na razinu između 30 do 50% BDP-a. Svrha i cilj ovih zakona trebala bi biti da se što više zahvati u tu sivu zonu kako bi radnici imali što niže troškove, a što bi potaklo ekonomiju i zapošljavanje“, smatra on.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *