POSJETILI SMO BEČ Advent kao peto godišnje doba (FOTO)

Nikolaus Graser iz Turističke zajednica grada Beča ističe da se ‘bečki Advent’ nije dogodio ‘sam od sebe’, već je od prvog božićnog sajma do danas planski razvijan da bi danas postao idealno zimsko odredište za više od 2,5 milijuna gostiju.

Premda brojni europski gradovi u vrijeme Adventa organiziraju raznolike i prelijepe božićne sajmove, titula apsolutnog prvaka u toj kategoriji ipak pripada Beču.

Austrijska prijestolnica je u biti jedina koja je od adventa napravila potpuni brend, prepoznatljiv u svijetu kao nešto što se u životu ne smije propustiti. Ne kaže se bez razloga da je Beč jedini grad u Europi koji ima pet godišnjih doba, četiri ‘standardna’ i peto – advent!

Naš sugovornik, Nikolaus Graser iz Turističke zajednica grada Beča ističe da se ‘bečki advent’ nije dogodio ‘sam od sebe’, već je od prvog božićnog sajma do danas planski razvijan da bi danas postao idealno zimsko odredište za više od 2,5 milijuna gostiju.

Razvoj brenda

– Popularnost adventa u Beču se nije dogodila ‘od danas do sutra’. Taj razvoj smo mogli pratiti proteklih 30 godina. Još 1986. godine pred našom gradskom vijećnicom se održao prvi veliki božićni sajam. Budući da se pokazao vrlo uspješnim, onda su i drugi došli na ideju da organiziraju takve sajmove. Danas u Beču imamo dvadesetak božićnih sajmova s više od 1.000 kioska-kućica gdje se prodaju različiti proizvodi, specifični za božićno vrijeme, kazao je Nikolaus Graser.

Jasno, broj gostiju se konstantno povećavao kako je Beč strateški razvijao programe u božićno vrijeme.

– U odnosu na 1986. godinu kada smo počeli organizirati božićne sajmove broj noćenja se u studenom utrostručio, dok u prosincu imamo četiri puta više noćenja. Primjerice, 1986. godine u studenom i prosincu imali smo 630.000 noćenja, a danas u tom razdoblju imamo 2,5 milijuna noćenja. Moram istaknuti da u taj broj nisu uračunati turisti koji dođu samo na dan autobusima iz obližnjih gradova, regija…, kazao je Graser.

Bogata povijest i tradicija Beča, visoka kvaliteta života, prelijepa zimska idila koja u biti stvara toplu atmosferu, punč, keksići, svijeće, inspirativni ukrasi, lijepo dekorirani poklončići na svakom kraku… Sve to daje ‘boju više’ bečkoj adventskoj bajci.

– Reći ću vam osobnu interpretaciju zašto se advent u Beču tako uspješno razvijao. Najvažnije je bilo to što se vrlo pažljivo išlo u smislu širenja adventskog doživljaja u Beču i u međuvremenu smo stvorili poseban brend Božića u Beču. Vrlo je važno da smo pružili raznolikost božićnih sajmova. Primjerice, imamo tradicionalne božićne sajmove gdje imamo odgovarajuću kulisu u pozadini poput sajma kod dvorca Schönbrunn ili ispred gradske vijećnice. Imamo i božićne sajmove izvan centra grada, takozvane ‘zelene sajmove’, a također bih volio istaknuti sajmove namijenjene mlađoj populaciji gdje veću ulogu igra sam dizajn. Takvi sajmovi posljednjih godina imaju sve veći značaj, kazao je Graser, koji nam je prezentirao impresivne brojke vezane za bečki advent.

–  Imamo 40 šoping ulica koje su prelijepo osvijetljene u predbožićnom razdoblju, ukupno 2,2 milijuna lampica, odnosno točaka za osvjetljenje, 20 kilometara gradskih ulica je dekorirano svjetlećim ukrasima… Veliku pažnju poklanjamo ekološkoj komponenti tako da se koriste LED sijalice. U Beču danas imamo situaciju da se ulice natječu koja će biti ljepše uređena. Posebno bih istaknuo četiri točke koje su prekrasno dekorirane, to su ulica Rothen koja je lijepo dekorirana s crvenim balonima, pješačka zona Graben u kojoj se nalaze čuveni lusteri, potom Kohlmarkt gdje napravljeno osvjetljenje kao zlatna kiša, te ulica Ring gdje se nalaze lijepo osvijetljeni lukovi.

Konkurencija ne spava

Po uzoru na Beč, brojni europski gradovi organiziraju božićne sajmove. Ove godine je u izboru www.europeanbestdestinations.com Zagreb preuzeo lidersku poziciju najbolje adventske europske destinacije, dok se Beč nalazi na trećem mjestu.

– Postoji prava konkurencija između gradova, tko će ljepše organizirati advent. Po novom rankingu Zagreb je prvi, a Beč treći. Njemačka također ima puno gradova koji su se potpuno uključili u organiziranje adventa. Međutim, mislim da cjelokupna atmosfera koja postoji u Beču, zajedno s kulinarstvom, s mogućnostima koje nudi grad i s bogatom tradicijom, stvara izvrsnu kulisu za advent, kazao je Graser.

Beč je doslovno ‘zatrpan’ božićnim sajmovima, tako da je turistima koji dođu na nekoliko dana doista teško obići sve što se ima vidjeti.

– Na prvom mjestu, dakle ono što predstavlja takoreći obvezu svakog turista, je sajam ispred gradske vijećnice. Tu imamo najveći božićni sajam, trg je predivno osvijetljen, a od ove godine imamo i još nešto dodatno. S lijeve strane, ako stojite ispred vijećnice, nalazi se park s klizalištem. To je najkomercijalni i najposjećeniji božićni sajam u gradu. Drugo, u centru grada na mjestu koje se zove Am Hof organizira se najstariji sajam u Europi. Dakle, sve je nekako tiše, manje, tradicionalnije. Tu se mnogo manje osjeća komercijalna komponenta. I sigurno je nešto što bih preporučio turistima. Na trećem mjestu naveo bih nešto što je usmjereno ka mlađoj publici, to je sajam koji se nalazi u okviru muzejske četvrti, gdje imamo nastupe DJ-ejeva. Dolaze mladi, atmosfera je odlična, ali u sasvim nekom drugom smislu od tradicionalne, izjavio je Graser, koji napominje da će Beč nastaviti i dalje razvijati temu adventa.

– Čovjek bi pomislio da tema adventa u Beču može opstati sama od sebe. Međutim, konkurencija ne spava, tako da ulažemo i ulagat ćemo velike napore u pravcu daljnjeg stimuliranja tržišta.

Rumunji dolaze

Vjerojatno ne bi nikad pogodili koji su gosti najbrojniji u Beču za vrijeme adventa. Od 2012. godine naglo je porastao broj gostiju iz Rumunjske u studenom i prosincu. Od 290.000 noćenja koja tijekom godine ostvare gosti iz Rumunjske, čak 90.000 ih je registrirano u vrijeme adventa.

– Oni su oduševljeni adventom u Beču. Možda je na to utjecala i činjenica damo smo u centru pješačke zone u Bukureštu postavili dekorativne lustere koje imamo i u Beču. To je stvorilo tu lijepu atmosferu koja je privukla dosta novih turista, kazao je Graser.

[envira-gallery id=”46369″]

Piše: D. Lukić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Putovanje je realizirano uz pomoć Eurocomm PR-a, Ureda grada Beča za inozemstvo u Sarajevu

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *