POSJET U SJENI SKANDALA Izetbegović ‘minirao’ Čovića

Nakon što je Čović kazao kako BiH neće priznati Kosovo sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o tom pitanju, van svih protokola je za govornicu izašao Izetbegović koji je demantirao Čovića kazavši kako je to Čovićev osobni stav, te kako će se vanjska politika BiH kreirati u Sarajevu, a ne u Beogradu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne može se dogovoriti ni oko davanja obične izjave za medije, a kamoli oko važnih državnih pitanja. Nastup tročlanog Predsjedništva u Beogradu je u najmanju ruku bio skandalozan jer su stavove sat vremena prije dogovorene na zatvorenom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za govornicom demantirali.

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao kako BiH neće priznati Kosovo sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o tom pitanju, van svih protokola je za govornicu izašao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je demantirao Čovića kazavši kako je to Čovićev osobni stav, te kako će se vanjska politika BiH kreirati u Sarajevu, a ne u Beogradu. Istakao je da će se itekako uzeti u obzir stavove susjednih zemalja jer živimo sa Srbijom i Hrvatskom, ali i stavovi EU-a.

– Zamolio sam Čovića da to iznese kao vlastiti stav, a ne stav članova Predsjedništva BiH. Moj stav je da se politika vodi u BiH, uzimajući u obzir i stavove susjeda, rekao je Izetbegović.

Čović je na ovaj nastup samo slegao ramenima kazavši “to je to”, a na dijametralne izjave članova Predsjedništva BiH predsjednik Srbije samo se nasmijao dodavši kako “ovako izgleda sve” počevši od pregovora o granici.

– E ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao što sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica, rekao je Vučić.

Nakon ovoga istupa završilo je obraćanje medijima, a Čović i Ivanić su rukujući se s Vučićem samo slegli ramenima i pravili grimase, dok se Vučić smijao. Komentar većine javnosti u BiH nakon posjeta Beogradu bio je “bolje bi im bilo da nisu ni išli”.

Teško do dogovora

U Beogradu inače nije dogovoreno ništa, ni pitanje razgraničenja, a ni pitanje izgradnje autoputa od Beograda do Sarajeva, jer kako je kazao Čović “u BiH se teže dogovaramo”.  Istaknuo je i kako mu je žao što BiH nije iskoristila tri mjeseca od posjete predsjednika Srbije Sarajevu kada su o svim pitanjima imali deklarativnu suglasnost.

– Zbog složenosti odnosa mi u BiH teže dogovaramo stvari. Ostavite nam još malo prostora, da probamo te stavove unutar sebe konačno usuglasiti, rekao je Čović.

Kada je riječ o pitanju razgraničenja naveo je da je model načelno prihvaćen.

– Ovaj prijedlog kada je u pitanju granica i danas je kao model manje-više prihvaćen načelno, morat ćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u mnogo intenzivnijoj komunikaciji sa vama doći do konačnog rješenja, da to pitanje ostane iza nas na tragu ovog modela koji je čini mi se pravičan za obje strane, čak ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH morate razumjeti da mi u BiH teže dogovaramo, dodao je Čović. Pitanje granice je prioritet, rekao je Čović, jer je siguran da će se to pitanje pojaviti kao prepreka na njihovom kandidatskom putu ka EU.

– Nadam se da ćemo brzo riješiti pitanje granica sa Srbijom. Stalo nam je da dobijemo kandidaturu, pojasnio je Čović.

Naglasio je i kako ekonomsku suradnju samo treba ohrabrivati i otklanjati barijere da bude još izraženija na svim razinama. Otklanjanje barijera, kako je rekao, važno je kako bi se ostvarila bolja trgovinska suradnja.

Kompromisna rješenja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako su razgovori koji su počeli još u utorak navečer bili radni, te kako se mnogo razgovaralo o najaktualnijim pitanjima poput razgraničenja, autoputa Sarajevo-Beograd kao i o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Podcrtao je Vučić kako su ekonomski rezultati suradnje iznad razine političkih odnosa, koji nisu loši, a trgovinska razmjena je 1.424.000.000 milijuna eura, što BiH svrstava među najznačajnije vanjskotrgovinske partnere Srbije i obrnuto.

– Uspeli smo otkloniti nekoliko barijera u međusobnoj trgovini i to se danas vidi.  Moramo gledati kako da izbjegavamo sve ono što bi moglo biti problematično za naše zemlje, naveo je Vučić te naglasio kako postoje tri važna pitanja.

Govoreći o autoputu Sarajevo-Beograd rekao je kako je Srbija iznijela fer stav, te kako će Srbija sačekati odluku BiH po tom pitanju. Vučić je istakao da je prihvaćen stav BiH, odnosno Predsjedništva, koje još nije donijeli konačnu odluku, i bliži su drugom rješenju da auto-put ide preko Bijeljine.

– Mi smo rekli ako je to vaša odluka – Srbija će brzo, jednostavno, bez ičijeg učešća iz svog proračuna financirati i platiti put ka Bijeljini, na auto-putu Beograd-Zagreb, preko Kuzmina, do Rače. Mi ćemo to veoma brzo da izgradimo. To nam je važno jer nas veže sa Semberijom i BiH i Republikom Srpskom. Ali, sačekat ćemo da vidimo konačnu odluku BiH o tom pitanju, naveo je Vučić i dodao da je Srbija spremna za svaku odluku iz BiH.

Drugo važno pitanje tokom razgovora je pitanje utvrđivanja granice, gdje je Srbija tražila da se HE Zvornik i Bajina Bašta nađu u potpunosti na teritoriji Srbije. Razgovaralo se i o dva dijela na teritoriji općina Priboj i Rudo gdje bi se išlo u razmjeni teritorija metar za metar.

Pojasnio je predsjednik Srbije da je Srbija spremna da za ustupke kod HE Zvornik i Bajina Bašta dadne četiri, odnosno 19 hektara zemljišta na drugom mjestu, gdje god BiH to bude željela. Međutim, Vučić je naveo da je Predsjedništvo BiH imalo drugačiji prijedlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Predsjednik Srbije kazao je da će općinama Srebrenica, Rogatica, Bratunac, Višegrad i Zvornik Srbija platiti dug nastao u vezi s korištenjem hidropotencijala za potrebe rada hidrocentrala “Bajina Bašta” i “Zvornik”, ali ne zato što BiH ima bilo kakvo pravo ili osnovu da to traži.

– Ako imate pravo tražite to na nekom sudu i vidjet ćete da nemate nikakvo pravo. To su samo prazne priče za novine zato što je Srbija laka meta, a volio bih da se razmišlja o gradnji prijateljskih odnosa, istaknuo je Vučić dodavši da će BiH u Srbiji uvijek imati partnera čak i onog koji će poklanjati novac.

Vučić se zahvalio BiH zbog podrške oko Kosova, no to je bilo prije no što je Izetbegović dao svoj izdvojeno mišljenje.

Ivanić: Šutio sam, čuvam dignitet zemlje iz koje dolazim

Nakon obraćanja medijima Dragana Čovića, Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića u sklopu posjete Predsjedništva BiH Beogradu, naknadno se obratio i srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

Ivanić je komentirao pokušaj dogovora o trasi autoputa Sarajevo – Beograd, kazavši da misli da u BiH neće biti dogovora o tome kuda će trasa biti.

“Ja sam jasno rekao da mislim da u BiH neće biti dogovora o tome kuda će trasa autoputa ići. Pošto se entiteti zadužuju, oni će sami odlučivati kuda će ići. Dogovora o tome da je moguća jedna trasa, u ovakvoj BiH, sa ovakvim stvarima koje ste imali priliku vidjeti, je potpuno nerealno očekivati”, kazao je Ivanić.

Ivanić je prokomentirao i gest Bakira Izetbegovića koji je, iako nije bilo planirano, iskoristio priliku da se obrati medijima.

“Ja ne volim što se ovo desilo i vidjeli ste da sam šutio, poštujući dignitet zemlje iz koje dolazim i poštujući domaćina. Kako su se drugi ponašali, vi sami procijenite”, kazao je i dodao: “Mislim da se velikim dijelom ove stvari svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici. Sad će kod nekoga vjerojatno neki od ovih učesnika biti važni. Suština je, ovo sve pokazuje koliko se BiH udaljava od stabilnosti, ulazi u dublje probleme. Ovo govori o unutarnjem problemu u BiH, sve dubljim unutarnjim podjelama. Po mom dubokom uvjerenju, ovo je politika koja će najviše koštati građani BiH”.

“Dok građani ovo ne kazne, bojim se da ćemo s ovim biti suočeni. Ja u tome neću da učestvujem, šutio sam, čuvam dignitet zemlje iz koje dolazim BiH”.

Izetbegović tri puta Čoviću potvrdio, pa demantirao stav

Nakon skandala oko izjava članova Predsjedništva BiH srbijanski mediji objavili su informacije sa zatvorenog sastanka koje im je prenio izvor koji je bio nazočan sastanku. Navodno je na sastanku članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije dogovoreno da se izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova.

“Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je. Onda je dogovoreno da BiH neće mijenjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promijenila svoj stav”, kaže izvor koji je prisustvovao sastanku. Onda su učesnici sastanka dogovarali sa čim će izaći pred novinare.

“Dragan Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne mijenja i da je vanjskopolitička odluka da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović sva tri puta odgovorio potvrdno”, navodi izvor srbijanskog Blica.

Isti sugovornik kaže da je Čovič, da bi bio siguran, još jednom prije konferencije za medije pogledao Izetbegovića i pitao: “Znači to mogu da kažem”?, nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, dogadjaji@dnevni-list.ba

5 thoughts on “POSJET U SJENI SKANDALA Izetbegović ‘minirao’ Čovića

 • prosinac 7, 2017 at 1:23 pm
  Permalink

  Mislim da se ovi srbi moraju slomiti vojno i staviti tacka za sve generacije

  Reply
 • prosinac 7, 2017 at 1:24 pm
  Permalink

  MISLIM DA JE NEKULTURA ČOVIĆA, JER MOŽE IZNETI SAMO SVOJ LIČNI STAV ILI USAGLAŠENI STAV SVA TRI ČLANA PREDSEDNIŠTVA…A VUČIĆU ĆE MOŽDA USKORO (MOŽDA) PRISESTI OVAJ PODMUKLI SMEŠAK!

  Reply
  • prosinac 8, 2017 at 1:03 pm
   Permalink

   Već mu je na vrh glave. Sa tim podmuklim smješkom, neka malo prošeta po Sandžaku! Ministar in. poslova Turske je taj dan bio veoma ” zadovoljan” tim smješkom! Lomiti pogaču preko leđa ” balija”, Beograd i Zagreb neka zaborave! Ta vremena su prošla. Da, treba još vidjeti i onu izjavu da Srbija nikada neće dati Trepču. Srbija se oko Trepče nepita od 1994 god. od kada ju je Milošević prodao Grcima! Prema tome ko se zadnji smije – najslađe se smije. Jel tako 1:1oo?

   Reply
 • prosinac 7, 2017 at 4:10 pm
  Permalink

  Covic je prodo Srbima svoj narod sta ce Muslimani ocekivati od lopova i manipulators

  Reply
  • prosinac 8, 2017 at 1:05 pm
   Permalink

   Mislim da njegov narod još nije toga svjestan. Dlazi i to vrijeme. Ova ” ljubav” će trajati najviše još tri mjeseca. A onda… neka im je Svevišnji na pomoći!

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *