PORODILJE: Cilj nam je jednako pravo na dječji doplatak

Porodiljna naknada, dječji doplatak i isplata jednokratne pomoći za zaposlene i nezaposlene porodilje su četiri prava  za koja će se novac izdvajati iz proračuna HNŽ-a

Udruženje Žene ženama Sarajevo, u okviru Programa održivosti organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, sektor Prava žena, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u suradnji s Ministarstvom rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, te Udruženjem FORMA F Mostar u četvrtak su u hotelu Bristol u Mostaru održali sastanak s donositeljima odluka na temu ”Zajedničko otklanjanje različitih postupanja u oblasti porodiljskih-roditeljskih naknada i prava u FBiH, s posebnim osvrtom na HNŽ”. Na sastanku su sudjelovali predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, zatim predstavnici OCD u BiH, ombudsmeni i mediji.

Izrada zakona

Mirjana Penava, iz nevladine organizacije ”FormaF” u izjavi za medije je kazala kako na području HNŽ-a ne postoji Zakon o zaštiti obitelji s djecom, odnosno roditeljska naknada, ali da rade na izradi zakona.

“Pokušavali smo sve moguće poruke i nazive izmisliti, kako bi privukli pozornost prije svega donositelja odluka s posebnim osvrtom na HNŽ. Ova županija već 17 godina nema Zakona o zaštiti obitelji s djecom, a dio prava se odnosi na pravo na porodilju odnosno roditeljsku naknadu. U tijeku je izrada zakona, a danas imamo priliku govoriti o onome dokle smo došli i koje su mogućnosti s ujednačavanjem prava porodilja jer godinama; zbog davanja nadležnosti ovlasti županijama, porodiljino je neujednačeno na više osnova”, kazala je Penava, dodajući kako žene imaju neujednačena prava što se tiče zapošljavanja, odnosno visina naknade ovisi od toga je li žena zaposlena u javnom ili realnom sektoru.

Na jučerašnji sastanak su bili pozvani svi zastupnici i zastupnice iz HNŽ-a, a samo su dvojica od 30 sudjelovala, dok iz Federacije, pored Jurešića koji je jedan od govornika, nije došao niti jedan pozvani predstavnik.

“Loša situacija u realnom sektoru se manifestira na puno oblasti unutar obiteljskog života. Neujednačene su isplate, sve ovisi od poslodavca, nekada se žene vraćaju s porodiljinog i prije četrdeset dana, nekada je to šest mjeseci, a niti jedan zakon, osim ovih odluka o jednokratnoj pomoći, ne osigurava porodiljama financijska primanja. To daje lošu sliku brige o novorođenom djetetu, a isto tako i o obitelji’”, ističe Penava.

Tom prigodom je pozvala medije da rade i na pozitivnim pričama, te i da se pohvale privatne firme koje isplaćuju redovito naknade.

Izjednačiti prava porodilja

Janja Milinković, pomoćnica ministra za socijalnu skrb je na jučerašnjem sastanku istaknula kako je važno da se izjednače prava porodilja, posebice nezaposlenih žena i majki sa zaposlenima.

Janja Milinković

“Na neke odredbe Nacrta zakona smo dobili primjedbe, mišljenja i sada je revidiranje pri samom kraju. Ugradili smo one stvari koje nisu u sukobu s Federalnim zakonom, što se ne kosi sa sredstvima osiguranim za ovu namjenu. Radi se oko pet milijuna i 300 tisuća maraka. Za 15-ak dana prijedlog zakona bi trebao biti upućen Vladi na razmatranje, a onda u skupštinsku proceduru”, kazala je Milinković.

Porodiljna naknada, dječji doplatak i isplata jednokratne pomoći za zaposlene i nezaposlene porodilje su četiri prava  za koja će se novac izdvajati iz proračuna HNŽ-a, a Vlada će sukladno raspoloživim sredstvima svake godine donositi visinu naknade za porodiljne naknade.

Milinković kaže kako se još uvijek ne može izaći s konkretnim prijedlogom visine naknade, jer tek ove godine se ide primjenom zakona i ne zna se broj porodilja.

“Postoje procjene, ali osnovni cilj nam je da svi ostvare jednako pravo na dječji doplatak, pogotovo u obiteljima gdje nema primanja. Važno je pomoći najugroženijim i najsiromašnijim. Ako FBiH donese zakon, on će biti značajno drugačiji od postojećeg zakona, vidjet ćete u kojem smjeru ide FBiH i što planiramo donijeti, pa očekujemo podršku cjelokupne javnosti u izjednačavanju prava porodilja”, rekla je na kraju Milenković.

Piše: Džemila Ovčina, mostar@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!