POREZNE OAZE Na crnoj listi je 17 zemalja, a pored nje postoji i “siva lista”

Ministri financija 28 zemalja članica Europske unije objavili su popis 17 zemalja koje smatraju poreznim oazama.

“Raspravljali smo i prihvatili tzv. crnu listu nekooperativnih jurisdikcija u smislu poreznih prijevara. Popis je usuglašen na stručnoj razini, a ministri su ga samo potvrdili”, rekao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić, prenosi Hina.

Na crnoj listi je 17 zemalja, a pored nje postoji i “siva lista” od 40-tak zemalja, koje su se obvezale da će se uskladiti s EU-om po pitanju borbe protiv poreznih prijevara.

Na crnoj listi su, između ostalih, Bahrein, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Grenada, Maršalski otoci, Makao, Mongolija, Namibija, Panama, Trinidad i Tobago, Tunis.

Među članicama EU-a međutim nema suglasnosti oko kriterija za sankcije protiv tih zemalja i teritorija. Dio njih, poput Njemačke, Francuske, Belgije, Europske komisije žele oštre sankcije, dok drugi blok zemalja u kojem su Luksemburg, Velika Britanija, Malta, Nizozemska, Litva, Finska i Grčka traže puno blaži pristup, koji bi se uglavnom svodio na jači nadzor država s popisa.

Crna lista trebala bi se redovito ažurirati.

Komisija je napravila popis nekooperativnih jurisdikcija na temelju tri kriterija: fiskalne transparentnosti, što znači pristaju li te zemlje na automatsku razmjenu podataka. Drugi kriterij je pitanje porezne pravednosti, to jest imaju li neki porezni obveznici povlašteni status, a treći je provedba mjera OECD-a protiv agresivne fiskalne optimizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *