Porezna kontrolirala Mercator, Bingo, Konzum, Robot i Kid Zone-Jumbo

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je u utorak izvršila ukupno deset djelomičnih inspekcijskih nadzora na području Kantona Sarajevo (KS) kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji se bave maloprodajom proizvoda široke potrošnje u velikim tržnim centrima i supermarketima.

Tom kontrolom bili su obuhvaćeni porezni obveznici – „Mercator“, „Bingo“, „Konzum“, „Robot“ i „Kid Zone-Jumbo“.

Inspektori Porezne uprave FBiH obavili su djeomični inspekcijski nadzor u ukupno deset poslovnih jedinica spomenutih poreznih obveznika s akcentom na kontrolu zakonitosti poslovanja, odnosno prijavljivanja radnika.

U momentu inspekcijskog nadzora zatečeno je ukupno 295 radnika za koje je provjerom utvrđeno da su uredno prijavljeni na obavezno osiguranje.

Iz PUFBiH uputili su pohvale spomenutim poreznim obveznicima s obzirom na urednost i ispravnost poštivanja zakonskih propisa.

PUFBiH, istovremeno, izražava zahvalnost svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze, te poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, kao i da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to, kako ističu, najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Iz PUFBiH, nadalje, navode da će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i pozivaju porezne obveznike, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, upozoravajući da će u suprotnom biti predmet kontrole i u narednom periodu.

Navode, također, da PUFBiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

U tom kontekstu poziva sve koji mogu pružiti informacije da budu saveznici Poreznoj upravi FBiH u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

PUFBiH ističe da će svaka prijava uživati punu diskreciju, navodeći da se prijave mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, saopćeno je iz Porezne uprave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *