Politička situacija u BiH više frustrirajuća no zabrinjavajuća

SARAJEVO – Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson je u razgovoru za Radiosarajevo.ba ocijenio da je aktualna politička situacija u BiH više frustrirajuća no zabrinjavajuća.

“Prevelik broj političara provodi vrijeme izmišljajući nove načine da provociraju jedni druge umjesto da rješavaju stvarne probleme siromaštva, nezaposlenosti i korupcije. A sve to u vrijeme kada Svjetska banka procjenjuje da je više od 67% mladih u BiH nezaposleno, što je najviša stopa u svijetu, s povećanjem od 18% u zadnjih 7 godina. Mi želimo vidjeti stabilnu i prosperitetnu zemlju u kojoj građani mogu biti optimistični po pitanju budućnosti. Nažalost, izgleda da samo mali broj vaših političara dijeli s nama te ciljeve“, rekao je Ferguson podsjetivši da su prije gotovo tri godine njegova zemlja i Njemačka udruženo pokušale pomoći BiH da ostavi po strani otrcane političke svađe koje nikuda ne vode.

Reforme u zastoju

“Umjesto toga, potakli smo stranke i javnost da zajedno rade na reformama za modernizaciju ekonomije, željeli smo ojačati pravosuđe i vladavinu prava i boriti se protiv kriminala i korupcije. No, te reforme, koje je većina stranaka obećala podržati, bez obzira jesu li na vlasti ili u oporbi, sad su uglavnom u zastoju, a njihovo mjesto su zauzele iste stare političke svađe, što je loše za BiH. Mi želimo da političke stranke ispune svoje obveze u pogledu reformi i nadam se da će javnost to i zahtijevati“, naveo je britanski veleposlanik u BiH.

Upitan kako doživljava preuranjeni početak predizborne kampanje u BiH, Ferguson je odgovorio da bi u bilo kojem normalnom političkom sustavu ovo bilo vrijeme kada političari rade do iznemoglosti, pokušavajući ostvariti niz postignuća koje mogu pokazati glasačima na izborima.

“Postoje ljudi koji još uvijek pokušavaju uraditi dobre stvari, ali se suočavaju s ogromnim preprekama, zbog mnogih drugih koji su izgleda glatko prešli s kampanje za lokane izbore na onu za opće, bez imalo vremena između da se zaista radi. To navodi na mišljenje da neki bh. političari misle da građanima nije dovoljno stalo do boljih uvjeta u bolnicama ili školama, boljeg pravosuđa ili radnih mjesta. Oni misle da sve što trebaju uraditi jest osvojiti jeftine političke poene blokiranjem reformi ili pokazivanjem da su jaki nacionalisti tako što negiraju ratni zločin ili daju novo ime školi ili ulici“, komentirao je.

Preuveličavanje podjela

Na pitanje portala Radiosarajevo.ba treba li imati straha od novih sukoba koji bi mogli prerasti u destabilizaciju države, veleposlanik Ferguson rekao je da ne mislim da postoji ozbiljan rizik od izbijanja novog sukoba.

“Razlog zbog koga je daytonski sustav vlasti opstao tako dugo je da sve strane imaju dio vlasti i, u sklopu toga, mogućnost patronata i pristupa novcu. Ne bi imalo smisla da bilo tko to ugrozi. Ujedno, vjerujem u ljude u ovoj zemlji. Mi u međunarodnoj zajednici smo također naučili lekcije i ne bismo mirno stajali po strani. Ali, smatram da je strah od novog sukoba, nažalost, važan faktor u politici BiH. Vjerujem da je to jedan od razloga zbog koga su građani ovdje manje zahtjevni prema svojim političarima no u drugim zemljama. I to je upravo razlog iz kojeg neki političari to iskorištavaju, izmišljajući prijetnje ili preuveličavajući podjele. Osobno, mislim da bi građani trebali prozrijeti već viđene igre i praznu retoriku i zahtijevati pozitivniju politiku“, kazao je Ferguson.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *