Polaznici usvojili znanja o modernim tehnikama potrage i spašavanja (FOTO)

Trodnevna obuka, odnosno tečaj spašavanja i traganja za nestalim osobama „Search and Rescue“, koji je održan u Ljubuškom, uspješno je priveden kraju.

Kako saznajemo od Marina Vidovića, pročelnika stanice GSS-a Hercegbosanske županije i predsjednika komisije za školovanje i licenciranje spašavatelja u GSS-u BiH, obuci je nazočilo 35 polaznika iz Ljubuškog, Mostara, Čitluka, Čapljine, Srebrenika…

Ovo je već druga obuka u relativno mladoj službi GSS-a Ljubuški, tijekom koje su polaznici imali priliku naučiti sve o taktikama i metodama traganja, na koji način i gdje rasporediti ljude te općenito o tome kako je teorija modernog traganja došla na naše prostore i kako se primjenjuje.

„Instruktori GSS-a u BiH prenijeli su polaznicima, između ostalog, znanja o modernim tehnikama potrage, teme vezane za tragove, topografiju, kartografiju, kao i osnove medicine gorskog spašavanja. Tečaj je odrađen po svjetskim standardima, a okončan je završnom vježbom potrage na terenu“, kazao nam je Vidović.

I Bruno Grgić iz GSS-a Ljubuški, kao domaćina trodnevne obuke, ne krije zadovoljstvo zbog dobro odrađenog posla.

„Sve je prošlo u najboljem redu, a znanja koja su usvojili polaznici ove obuke će im itekako dobro doći“, rekao je Grgić. Istaknuo je kako GSS Ljubuški  trenutno čini 57 članova, od kojih je 38 uspješno završilo SAR obuku, a među njima ima i onih koji su uspješno prošli obuke i postali instruktori medicine gorskog spašavanja, kao i vođe potraga.

Naši sugovornici su posebno naglasili kako GSS u BiH konstantno ulaže u obuke i ljudstvo, što dovodi do dobrih rezultata na terenu.

Kao problem se, pak, nameće to što u BiH ne postoji zakon o GSS-u, koji bi trebao urediti financiranje i rad gorskih službi spašavanja na način kao što je to učinjeno u većini europskih zemalja.

[envira-gallery id=”85571″]

Piše: Antonela Marinović Musa, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *