Pokrenuta procedura smjene Ivana Del Vechija

Za N1 je također potvrđeno kako  je pokrenuta procedura za opoziv Ivana Del Vechija, a on će biti smijenjen zbog odlaska na obilježavanje Dana RS-a, ali i zbog toga jer mu je istekao mandat.

Dnevnik Nove TV doznaje kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH donijelo o povlačenju hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija.

Del Vechio je izjavio kako nije bio na samoj proslavi, već se isti dan susreo s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

„Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali“, rekao je Del Vechio.

Za N1 je također potvrđeno kako  je pokrenuta procedura za opoziv Ivana Del Vechija, a on će biti smijenjen zbog odlaska na obilježavanje Dana RS-a, ali i zbog toga jer mu je istakao mandat.

Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao još prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u BiH.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić dan ranije je navela kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s tom odlukom jer Hrvatska nikada nije sudjelovala u proslavi tog dana, a tako je trebalo biti i ovaj put i ovo je bila pogrešna procjena i odluka veleposlanika, zato su ga i pozvali na razgovor u Zagreb.

Ona je s njim već razgovarala, kazao je da nije bio na mimohodu i svečanoj akademiji, ali mediji su objavili njegovu sliku s Miloradom Dodikom na tim manifestacijama. Ministrica kaže da on tamo nije trebao biti jer se Hrvatska politika vezano za taj datum nije promijenila i to je dan na kojima hrvatski predstavnici nisu bili ranijih godina.

„Veleposlanik Del Vechio je to protumačio da je to poziv predsjedavajućeg Predsjedništva, on zaista nije išao na druge stvari, ali mi i dalje držimo da je bilo najvažnije da se taj dan nije trebao naći na tom mjestu“, rekla je Pejčinović Burić.

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *