Pogledajte kako je uništena avionska bomba koja je pronađena u Mostaru (VIDEO)

Federalna Uprava Civilne Zaštite izvršila je danas operaciju uništavanja avionske bombe pronađene u mostarskom naselju Jasenica.

Timovi FUCZ danas su uspješno uništili avionsku bombu tešku 238 kilograma koja je pronađena 1. prosinca u prigradskom naselju Jasenica, na lokaciji Urbanovo.

Bomba je transportirana jutros između 5 i 6 sati do mjesta Bijela, na magistralnoj cesti M-17 između Mostara i Jablanice, te je na tom lokalitetu i uništena.

“Djelujući prema ranije sačinjenom operativnom planu, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su, u planiranom roku, bombu transportovali van naseljenih mjesta te je uništili bez ikakvih posljedica kakve je ovo sredstvo moglo izazvati.

Operacija uništavanja avio bombe pronađene u mostarskom naselju Jasenica

VIDEO I – FUCZ – Operacija uništavanja avio bombe pronađene u mostarskom naselju Jasenica

Posted by Federalna Uprava Civilne Zaštite on Thursday, 6 December 2018

Radilo se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opšte namjene američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata.

Akcija prebacivanja bombe s mjesta pronalaska u Jasenici do mjesta uništenja u Bijeloj, na magistralnoj prometnici M-17, na dionici Mostar-Jablanica, krenula je u četvrtak ujutro u ranim jutarnjim satima, nakon što je dan ranije bomba razoružana metodom manualnog skidanja prednjeg i zadnjeg upaljača.

Uništenje bombe na lokalitetu Bijela obavljeno je alatom Alford HD Vulkan izazivanjem deflagracije, odnosno niske reakcije, čime je potpuno izbjegnuto stvaranje fragmentacije i udarnog vala te je utjecaj procedure na okolinu sveden na minimum, priopćeno je iz FUCZ-a.

Lokacija na kojoj je bomba pronađena bila je tijekom Drugog svjetskog rata meta intenzivnih napada bombarderske i lovačko-bombarderske avijacije jer se na tom području nalazio vojni aerodrom.

Talijansko ratno zrakoplovstvo to je područje prvi put bombardirano od 6. do 8. travnja 1941. godine. Tada je u zračnoj luci uništeno i teško oštećeno više od stotinu aviona jugoslavenskog kraljevskog zrakoplovstva.

Nakon kapitulacije fašističke Italije i baziranja njemačke Luftwaffe na toj lokaciji, počinju saveznički napadi. Prva dva saveznička napada manjih razmjera dogodila su se 12. i 29. studenoga 1943. godine, da bi američke zračne snage od 8. siječnja do 2. travnja 1944. godine obavile još šest udara na zračnu luku u Jasenici.

U savezničkim napadima korištene su pretežno razorne bombe nominalne mase od 500 libri (od 227 do 240 kg) kojih je bačeno između 600 i 800 tona (2.400 do 3.200 bombi) te u jednom napadu svežnjevi rasprskavajućih bombi mase 20 libri (10 kg) kojih je bačeno 95 tona (oko 9.000 bombi).

FUCZ je u posljednjih 20 godina s ovog područja uklonio tri talijanske poluprobojne avionske bombe mase 100 kilograma tipa Bombamina 100M, 16 rasprskavajućih bombi od 20 libri tipa AN M41A1 te dvije razorne bombe od 500 libri tipa AN M64A1, navodi se u priopćenju.

Federalna uprava civilne zaštite zahvaljuje se svim institucijama koje su pružile podršku operaciji, posebno službenicima Policijske uprave Mostar, PVJ Mostar, KUCZ Mostar i stanovnicima Grada Mostara na poštivanju sigurnosnih mjera čime su doprinijeli sigurnom i uspješnom izvršenju ovog složenog i opasnog zadatka”, priopćeno je iz Federalne Uprave Civilne Zaštite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *