Podrška malim i srednjim poduzećima u iznosu od milijun i 700 tisuća KM

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta potpisalo je u Mostaru ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s tvrtkama s područja većeg bh. entiteta, u sklopu pilot grant šeme čiji je cilj jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, za 2017. godinu, u ukupnom iznosu od milijun i 700 tisuća maraka.

Ukupna vrijednost svih projekta je oko 4.500 000 maraka, a mala i srednja poduzeća u realizaciji ovih projekta sudjelovat će s iznosom od oko 2.800 000 maraka.

Jedan dio potrebnih sredstava osigurala je federalna Vlada, a drugi dio u iznosu od 450 tisuća maraka osigurana su kao donatorska sredstva Europske unije kroz realizaciju projekta Lokalnog integriranog razvoja, koji provodi UNDP u BiH.

Radna mjesta

Ovim programom pruža se podrška malim i srednjim poduzećima, koja djeluju u prioritetnim oblastima prerađivačke industrije, te u oblasti informacionih tehnologija. Radi se o investicijama usmjerenim ka poboljšanju tehnološke opremljenosti, obuci radne snage i kreiranja radnih mjesta, te unapređenju pristupa tržištu.

Zdravko Čerović, pomoćnik ministra za razvoj u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, izjavio je kako se nadaju da će nakon osam mjeseci maksimalnog trajanja projekta, imati minimalno 158 novih radnih mjesta u Federaciji BiH.

„Za sredstva su mogla aplicirati mala i srednja poduzeća s području Federacije Bosne i Hercegovine, a koja se bave proizvodnjom iz oblasti prerađivačke industrije, obrade metala, drveta, plastike, kože, tekstila i prehrambene industrije. Fokusirali smo se na poboljšanje tehnološke opremljenosti i uvođenja standarda i sistema kvaliteta u cilju boljeg plasmana i izlaska na tržište, prekvalifikaciju radne snage u cilju povećanja broja radnih mjesta te promociju proizvoda. Namjera nam je da se mala i srednja poduzeća umrežavaju s poslovnim partnerima kako bi imali bolji izlazak kako na domaće, tako i na inostrano tržište“, rekao je Čerović.

Nabavka mašina

Vlasnik i direktor tvrtke “Eko sir Puđa” iz Livna, Tomislav Puđa je kazao kako je ovim program njegova tvrtka dobila oko 43 tisuće maraka.

“Grant sredstva su nam omogućila, da uz naše financiranje, nabavimo mašine koji su nam potrebne. To je od posebnog značaja u vremenu kada proizvod mora biti dobar i kvalitetan, a sve sa ciljem konkurentnosti na tržištu“, rekao je Puđa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!