Podrška europskoj perspektivi BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  razgovarao je danas sa šefom odjela za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Martinom Kotthausom o perspektivama realiziranja Ekonomske reformske agende i o putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji.

Zvizdić je upoznao Kotthausa s aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i  zahvalio se narodu i Vladi SR Njemačke na dosadašnjoj podršci i posvećenosti reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u dijelu evropskih integracija i socio-ekonomskog razvoja.

Zvizdić je rekao da je cilj Bosne i Hercegovine stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te aktivacija MAP-a za članstvo u NATO savezu.

Kotthaus je rekao da je stabilnost u regionu zapadnog Balkana posebno značajna za cijelu Evropu i da SR Njemačka podržava evropsku perspektivu regiona i Bosne i Hercegovine, te  da kroz njemačko-britansku inicijativu od 2014. godine radi na socio-ekonomskim ciljevima.

Zvizdić i Kotthaus su se saglasili da su reformska agenda, vladavina prava, jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja ključni za jačanje stabilnosti, prosperiteta i poboljšanja životnog standarda građana u BiH.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, priopćeno je iz VMBiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *